Оперативний огляд


 

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ видав
постанову від 04.09.2003 р. № 1413 «Про внесення зміни до переліку пріоритетних видів економічної діяльності на територіях пріоритетного розвитку в Донецькій області, для яких встановлено спеціальний режим інвестиційної діяльності».
У переліку пріоритетних видів економічної діяльності на територіях пріоритетного розвитку в Донецькій області, для яких встановлено спеціальний режим інвестиційної діяльності, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 11.08.2000 р. № 1255, виключено позицію «15.1 М’ясна промисловість (виключно з вітчизняної сировини)».

постанову від 09.09.2003 р. № 1427 «Про прогноз показників зведеного бюджету України за основними видами доходів, видатків та фінансування на 2005 — 2007 роки».
Постановою схвалено прогноз показників зведеного бюджету за основними видами доходів, видатків та фінансування на 2005 — 2007 рр.
Головними завданнями на середньострокову перспективу визначено досягнення сталого економічного зростання в умовах фінансової стабільності, активізацію інвестиційних процесів i структурних перетворень та проведення цілеспрямованої соціальної політики держави.
Основними цілями податково-бюджетної політики на середньострокову перспективу є підтримка макроекономічної стабільності та створення умов для сталого довгострокового економічного зростання, рівня життєдіяльності людини та розвиток людського потенціалу, ефективне управління державними фінансами.
Для досягнення зазначених цілей, зокрема, визначено необхідність забезпечення виконання комплексу відповідних завдань: закріплення досягнутих за останні три роки тенденцій макроекономічного розвитку, зниження рівня інфляції, збереження стабільності курсу гривні, досягнення збалансованості та реальності бюджету; зниження податкового навантаження та розширення бази оподаткування, забезпечення детінізації економіки, легалізації доходів суб’єктів господарювання, скорочення пільг i субсидій; розвиток процесу переорієнтації кредитних ресурсів у приватні інвестиції для розвитку національної економіки.

постанову від 10.09.2003 р. № 1440 «Про затвердження Національного стандарту № 1 «Загальні засади оцінки майна i майнових прав». Постанову прийнято відповідно до ст. 9 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні».
Національний стандарт № 1 є обов’язковим для застосування під час проведення оцінки майна та майнових прав суб’єктами оціночної діяльності, а також особами, які відповідно до законодавства здійснюють рецензування звітів про оцінку майна.
У звіті про оцінку майна та у висновку про вартість об’єкта оцінки оцінювач відображає факт включення або невключення до ринкової вартості суми податку на додану вартість. Умова щодо визначення ринкової вартості з включенням суми податку на додану вартість зазначається у договорі на проведення оцінки майна.

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ
наказом від 14.08.2003 р. № 499, зареєстрованим у Мін’юсті України 28.08.2003 р. за № 744/8065, затвердив форму постанови про накладення штрафу на суб’єкта підприємницької діяльності за торгівлю на території України ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів, які не мають відбитка державного пробірного клейма або мають відбиток підробленого державного пробірного клейма.
Відповідно до затвердженої форми постанови про накладення штрафу суб’єкт підприємницької діяльності (юридична, фізична особи) у триденний термін після сплати штрафу повинен повідомити Державну пробірну службу, надіславши копію платіжного доручення, за яким сплачено штраф.

листом від 06.08.2003 р. № 31-04200-04-5/161 у зв’язку із запитами щодо відображення у бухгалтерському обліку та фінансовій звітності операцій з відрахування частини чистого прибутку (дивіденди) до держбюджету повідомило таке:
«Відповідно до статті 52 Закону України «Про Державний бюджет України на 2003 рік» державні некорпоратизовані, казенні підприємства та їх об’єднання сплачують до загального фонду Державного бюджету України частину прибутку (доходу) за встановленим постановою Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2003 року № 557 нормативом у розмірі 15 відсотків обсягу чистого прибутку (дивіденди).
Відповідно до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань i господарських операцій підприємств i організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30 листопада 1999 року № 291, належна до сплати сума дивідендів відображається за дебетом рахунку 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді» та кредитом рахунку 641 «Розрахунки за податками». Зазначена сума дивідендів згідно з Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 5, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 31 березня 1999 року № 87, наводиться у рядку 140 за графою 8 Звіту про власний капітал».

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 35 вересень 2003 року