Зміни до Правил торгівлі на ринках


Коментар фахівця

Понад рік суб’єкти підприємницької діяльності чекали на зміни до Правил торгівлі на ринках, затверджених спільним наказом Мінекономіки та з питань європейської інтеграції України, МВС України, ДПА України, Держкомстандарту України від 26.02.2002 р. № 57/188/84/105, зареєстрованим у Мін’юсті України 22.03.2000 р. за № 288/6576 (далі — Правила), i нарешті їхні сподівання здійснилися. Спільним наказом зазначених відомств від 03.07.2003 р. № 172/702/332/108, зареєстрованим у Мін’юсті України 17.08.2003 р. за № 617/7938, з метою впорядкування торгівлі на ринках внесено такі зміни.
1. Новою редакцією наказу чітко регламентовано, що Правила мають рекомендаційний характер для затвердження правил торгівлі на ринках органами місцевого самоврядування.
2. Правила доповнено, зокрема, такими положеннями:
ринок з кількістю торговельних місць понад 250 повинен мати радіовузол або гучномовець;
безкоштовний вхід на ринки;
безкоштовне користування примірочними;
при наданні адміністрацією ринку продавцям торговельних місць на визначений термін укладається письмова угода, в якій рекомендується зазначати термін дії угоди, асортимент (вид) товарів, що реалізуються, розташування торговельного місця, умови оренди торговельного місця, розмір та порядок оплати за оренду майна, перелік послуг, наданих ринком, та їх вартість;
суб’єкти підприємницької діяльності, які використовують власні санітарний або спеціальний одяг, торговельний інвентар та засоби вимірювальної техніки, несуть персональну відповідальність за їх відповідність санітарним i технічним нормам;
після закінчення двох годин від початку роботи ринку ринковий збір сплачується продавцем до зайняття торговельного місця;
зразки товарів, що є у продажу, повинні бути виставлені на видному для покупців місці. Продавці (суб’єкти підприємницької діяльності) повинні позначати ціни на товари на ярликах цін (цінниках), клейких стрічках або іншим способом.
3. Якщо раніше у разі планового закриття ринку, окремих його приміщень або частин території (для проведення санітарних заходів, ремонту, технічного переобладнання) суб’єкт господарювання повинен був не пізніше ніж за п’ять днів повідомити про це громадян, розмістивши біля входу до ринку інформацію про порядок роботи ринку, дату i період закриття, й оповістити про це через радіовузол ринку, засоби масової інформації, то в новій редакції на зазначене надається чотирнадцять днів.
4. У попередній редакції Правил було зазначено, що одне торговельне місце на прилавках (столах) дорівнює одному погонному метру; при продажу продукції (товарів) з транспортного засобу, причепу, візка, у тому числі ручного, в контейнерах, кіосках, палатках тощо — двом повним чи неповним квадратним метрам займаної площі. В новій редакції встановлено, що розмір торговельного місця визначається в правилах торгівлі на ринках, що затверджуються відповідно до законодавства.
5. Новими Правилами вже не передбачено, що адміністрація ринку на кожний випадок порушення Правил має право складати відповідний документ.
6. На сьогодні більш чітко визначено, що повинен мати при собі на ринку продавець, а саме: документи про сплату ринкового збору та послуг ринку; належним чином оформлену особисту медичну книжку в разі продажу продовольчих товарів (для суб’єктів підприємницької діяльності); копії документів, що підтверджують якість та безпеку продукції i товарів; у разі реалізації тропічних плодів — копії документів, що підтверджують їх походження та проходження фітосанітарного контролю; висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку при продажу продуктів тваринного i рослинного походження.
У разі використання торговельного місця на умовах оренди продавець повинен мати копію угоди з адміністрацією ринку про оренду, а на умовах суборенди — копію такої угоди із суб’єктом підприємницької діяльності (орендодавцем).
Під час проведення органами контролю та адміністрацією ринку перевірок роботи суб’єктів підприємницької діяльності продавці повинні пред’явити вищезазначені документи.
7. Скасовано норму щодо сплати платниками ринкового збору через установи банків, у тому числі у вигляді передоплати, за письмовою угодою з адміністрацією ринку.
8. Старою редакцією Правил продавцям заборонялося вживати їжу на торговельному місці. Після внесення змін зазначену норму скасовано.

Від редакції: консультації фахівців ДПА України щодо справляння ринкового збору, розмірів торговельних місць тощо читайте в цьому номері «Вісника» на стор. 45—47.

Володимир ГОРОХОВ,
заступник начальника управління місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів — начальник відділу моніторингу застосування нормативно-правових актів Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 35 вересень 2003 року