• Облік виручки від продажу пива


Яким чином необхідно вести облік виручки від продажу пива (як на розлив, так i у пляшках чи банках) для сплати збору на розвиток виноградарства, садівництва i хмелярства?

 


Відповідно до ст. 7 Указу № 727/98 та ст. 14 Декрету № 13-92 збір на розвиток виноградарства, садівництва i хмелярства не входить до переліку податків, які не повинні сплачувати платники єдиного податку та платники фіксованого податку. Водночас при здійсненні торгівлі лікеро-горілчаними та тютюновими виробами не дозволяється застосування фіксованого податку, а також спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва.
Платниками збору на розвиток виноградарства, садівництва i хмелярства (за текстом — збір) згідно зі ст. 1 Закону № 587-XIV та п. 2 Порядку № 1170 є суб’єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності i підпорядкування, які реалізують у оптово-роздрібній торговельній мережі та у мережі громадського харчування алкогольні напої й пиво. Збір сплачується протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем подання звіту про суму нарахованого збору. За Порядком № 133 платник збору подає звіт до податкового органу за своїм місцезнаходженням щомісяця протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця, i таким чином узгоджує податкове зобов’язання зі сплати збору.
Платникам збору для визначення виручки, відповідно до якої обчислюється сума податкового зобов’язання, необхідно вести облік отриманої виручки. Щодо обліку виручки, то згідно з пунктами 5, 6 ст. 9 Закону № 265/95-ВР та наказом № 20, якщо фізичні особи — платники єдиного та фіксованого податків здійснюють продаж підакцизних товарів (крім пива на розлив), положення щодо незастосування реєстраторів розрахункових операцій (за текстом — РРО) та розрахункових книжок (за текстом — РК) на них не поширюється.
У ст. 10 Закону № 265/95-ВР зазначено, що окремі категорії суб’єктів підприємницької діяльності звільняються від обов’язкового застосування РРО залежно від форм та умов проведення діяльності. Постановою № 1336 затверджено Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, згідно з яким дозволено провадити розрахункові операції без застосування РРО з використанням РК та книг обліку розрахункових операцій (за текстом — Перелік). Відповідно до п. 1 Переліку роздрібна торгівля продовольчими товарами та пивом у пляшках i банках за умови відсутності продажу інших підакцизних товарів може здійснюватися без застосування РРО, але з обов’язковим застосуванням РК та книг обліку розрахункових операцій, суб’єктами підприємницької діяльності — фізичними особами:
оподаткування доходів яких від такої діяльності здійснюється за фіксованим розміром податку шляхом придбання патенту відповідно до законодавства з питань обкладання прибутковим податком з громадян;
оподаткування доходів яких здійснюється відповідно до законодавства з питань оподаткування суб’єктів малого підприємництва (у тому числі шляхом отримання свідоцтва про сплату єдиного податку).
Таким чином, при продажу підакцизних товарів (крім пива на розлив), а також у разі роздрібної торгівлі продовольчими товарами та пивом у пляшках i банках за умови відсутності продажу інших підакцизних товарів, суб’єкти підприємницької діяльності — фізичні особи (платники єдиного i фіксованого податків) повинні обов’язково використовувати РК разом з книгами обліку розрахункових операцій або, за їх бажанням, належним чином зареєстровані РРО.

Консультують фахівці Департаменту громадських зв’язків та масово-роз’яснювальної роботи ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 35 вересень 2003 року