• Ведення книги обліку розрахункових операцій при наданні послуг з перевезення


Приватний підприємець — платник єдиного податку займається внутрішніми пасажирськими перевезеннями на території України, використовуючи найману працю (водіїв автобусів). Квитки пасажирам продаються як у касах автовокзалів, так i безпосередньо у водія автобуса. Чи необхідно вести книгу обліку розрахункових операцій i реєструвати її в податковій інспекції?
(Донецька обл.)

 

Пунктом 2.2 розділу другого Порядку реєстрації та ведення книг обліку розрахункових операцій i розрахункових книжок, затвердженого наказом № 614, визначено, що книга обліку розрахункових операцій реєструється на кожний реєстратор розрахункових операцій або, якщо згідно з чинним законодавством розрахунки можуть провадитись без застосування РРО, — на окрему господарську одиницю, депо підприємства електротранспорту, а при наданні послуг пасажирським автомобільним транспортом — на кожного кондуктора.
Враховуючи те, що на зазначеному підприємстві роботу організовано таким чином, що квитки реалізують водії, ДПА України вважає за можливе реєструвати книги обліку розрахункових операцій на кожну господарську одиницю, якою в даному випадку є автотранспортний засіб.

Консультують фахівці Департаменту податкового аудиту та валютного контролю ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 35 вересень 2003 року