• Застосування ставок ринкового збору у вільній економічній зоні


Чи може орган місцевого самоврядування застосовувати понижені ставки ринкового збору від мінімальної — 0,85 грн., враховуючи те, що м. Новояворівськ розташовано у вільній економічній зоні «Яворівщина»?
(Міська рада, м. Новояворівськ)

 

Згідно зі ст. 17 Закону № 1251-ХІІ сплата податків i зборів (обов’язкових платежів) провадиться у порядку, встановленому цим Законом та іншими законами України.
Статтею 15 Закону № 1251-ХІІ визначено місцевий збір — ринковий. Пунктом 3 ст. 15 передбачено, що місцеві податки i збори (обов’язкові платежі), механізм справляння та порядок їх сплати встановлюються сільськими, селищними, міськими радами відповідно до переліку i в межах граничних розмірів ставок, установлених законами України. При цьому ринковий збір є обов’язковим для встановлення органами місцевого самоврядування за наявності об’єктів оподаткування або умов, з якими пов’язане запровадження цього збору.
Порядок справляння місцевих податків i зборів визначено Декретом № 56-93.
Відповідно до ст. 4 Декрету № 56-93 ринковий збір — це плата за торгові місця на ринках i в павільйонах, на критих та відкритих столах, майданчиках для торгівлі з автомашин, візків, мотоциклів, ручних візків, що справляється з юридичних осіб i громадян, які реалізують сільськогосподарську i промислову продукцію та інші товари.
Ринковий збір справляється за кожний день торгівлі. Його граничний розмір не повинен перевищувати 20 відсотків мінімальної заробітної плати (37 грн., на сьогодні мінімальна заробітна плата — 185 грн.) для громадян i трьох мінімальних заробітних плат (555 грн.) для юридичних осіб залежно від ринку, його територіального розміщення та виду продукції (товару).
З метою стимулювання розвитку малого підприємництва та відповідно до п. 4 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України Президент України видав Указ № 761/99, яким установлено, що ринковий збір — це плата за право займання місця для торгівлі на ринках усіх форм власності, в тому числі у павільйонах, на критих та відкритих столах, майданчиках (включаючи орендовані), з автомобілів, візків, мотоциклів, ручних візків тощо.
Статтею 4 Указу № 761/99 передбачено, що ринковий збір справляється за кожний день торгівлі. Ставка ринкового збору встановлюється у розмірі від 0,05 (0,85 грн., на сьогодні неоподатковуваний мінімум доходів громадян — 17 грн.) до 0,15 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян для фізичних осіб i від 0,2 (3,4 грн.) до 2 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для юридичних осіб за кожне місце.
Таким чином, органи місцевого самоврядування можуть встановлювати ставки ринкового збору для фізичних осіб від 0,05 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, а для юридичних осіб — від 0,2 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян за кожне місце.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 35 вересень 2003 року