• Відмова у наданні допомоги по догляду за дитиною


Громадянка з 26 березня 2001 р. перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. До 1 січня 2002 р. вона отримувала допомогу по догляду за дитиною в органах праці та соціального захисту населення за місцем проживання. З 1 січня поточного року виплату цієї допомоги передали на підприємство. Громадянка звернулась за місцем основної роботи за одержанням допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку в травні 2002 р., оскільки до цього часу перебувала на сесії, а потім захищала диплом в іншому місті. На підприємстві їй відмовили у наданні цієї допомоги за перший квартал. Чи правомірні дії адміністрації підприємства?
(м. Первомайськ, Миколаївська обл.)

 


Відповідно до частини першої ст. 15 Закону № 504/96-ВР працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва у вищих закладах освіти з вечірньою та заочною формами навчання, надаються додаткові оплачувані відпустки: на період підготовки та захисту дипломної роботи студентам, які навчаються у вищих закладах освіти з вечірньою та заочною формами навчання I i II рівнів акредитації, — два місяці, а у вищих закладах освіти III i IV рівнів акредитації — чотири місяці. Відпустка у зв’язку з навчанням оплачується за рахунок коштів підприємства, призначених на оплату праці (ст. 23 Закону № 504/96-ВР).
Частиною другою ст. 21 Закону № 504/96-ВР визначено, що порядок обчислення заробітної плати за період додаткових відпусток у зв’язку з навчанням встановлюється Кабінетом Міністрів України (затверджено постановою № 100).
Право на допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку у застрахованої особи, яка фактично здійснює догляд за дитиною, виникає з дня надання їй відпустки по догляду за дитиною. Виходячи з цього відмова у виплаті допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за перший квартал поточного року, про що йдеться у запитанні (якщо в цей період не було оплачено додаткову відпустку у зв’язку з навчанням), неправомірна.
Зазначена допомога надається застрахованим особам у формі матеріального забезпечення, яке частково компенсує втрату заробітної плати у період відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (частина друга ст. 42 Закону № 2240-III).
Тому, якщо право на додаткову оплачувану відпустку у зв’язку з навчанням виникає у застрахованої особи в період відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, вона може обрати більш високооплачувану відпустку у зв’язку з навчанням. Для цього їй необхідно перервати відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а саме: подати заяву на ім’я власника або уповноваженого ним органу, який видає наказ про припинення такої відпустки. На період підготовки та захисту дипломної роботи відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку може бути надана іншому працюючому родичу, який фактично доглядатиме за дитиною. Застрахованій особі, яка фактично доглядатиме за дитиною, потрібно за місцем своєї роботи подати заяву i довідку з місця роботи матері дитини про те, що вона припинила відпустку по догляду за дитиною i допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку не одержує (із зазначенням дати) (частина четверта ст. 20 Закону № 504/96-ВР).
Після закінчення додаткової відпустки у зв’язку з навчанням мати дитини знову може оформити відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Консультують фахівці Міністерства праці та соціальної політики України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 35 вересень 2003 року