• Допомога по догляду за дитиною, потерпілою від Чорнобильської катастрофи


На підприємстві працює жінка, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною, потерпілою від Чорнобильської катастрофи, до досягнення нею трирічного віку. У якому розмірі необхідно виплачувати їй допомогу по догляду за дитиною i за рахунок яких коштів?

 


Відповідно до Закону № 796-XII (абзац третій п. 10 частини першої ст. 30) допомога по догляду за дитиною, потерпілою від Чорнобильської катастрофи, до досягнення нею трирічного віку виплачується у подвійному розмірі допомоги, передбаченої законодавством України.
Згідно з частиною другою ст. 6 «Прикінцеві положення» Закону № 2213-III з 1 січня 2002 р. набрали чинності п. 4 ст. 34, статті 42, 43 та 44 Закону № 2240-III, які регулюють виплату допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку найманим працівникам.
Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається за місцем основної роботи застрахованої особи, яка фактично здійснює догляд за дитиною, у розмірі 80 грн. (згідно з постановою № 6).
Ця допомога виплачується щомісяця з дня надання відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку по день її закінчення, але не більш як по день досягнення дитиною трирічного віку включно (частина перша ст. 44 Закону № 2240-III).
Витрати на виплату зазначеної допомоги здійснюються за рахунок страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.
Витрати на виплату підвищеного розміру допомоги по догляду за дитиною, яка потерпіла внаслідок Чорнобильської катастрофи, здійснюються підприємствами, установами та організаціями за місцем основної роботи за рахунок коштів, передбачених у Державному бюджеті України на 2003 р. для здійснення заходів, пов’язаних з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи та соціальним захистом населення, перерахованих відповідними органами Держказначейства України на підставі поданих розрахунків (п. 30 Порядку використання коштів Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення, затвердженого постановою № 987).

Консультують фахівці Міністерства праці та соціальної політики України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 35 вересень 2003 року