• Перехід на спрощену систему оподаткування


Чи коригується ПДВ за залишками товарно-матеріальних цінностей під час переходу суб’єкта підприємницької діяльності (СПД) на спрощену систему оподаткування?

 

Відповідно до чинного законодавства України суб’єкти малого підприємництва — фізичні або юридичні особи, що обрали ставку єдиного податку у розмірі 10%, повинні бути виключені з реєстру платників ПДВ, якщо вони були ними до переходу на спрощену систему оподаткування, обліку i звітності чи застосовували ставку єдиного податку у розмірі 6%.
При цьому слід зазначити, що в наступних звітних періодах, коли СПД вже перебуватиме на спрощеній системі оподаткування та не буде платником ПДВ, операції з продажу ним товарів здійснюватимуться за цінами без нарахування ПДВ. З операцій щодо продажу товарів (робіт, послуг), за якими продавцем не нараховуються податкові зобов’язання з ПДВ (мають місце неоподатковувані обороти), у такого СПД відсутнє право й на податковий кредит у період використання таких придбаних товарів (робіт, послуг).
Отже, платники ПДВ, в обліку яких на день виключення з реєстрації (анулювання Свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ), є товарні залишки, незамортизовані основні фонди чи інші активи, стосовно яких суми ПДВ було включено до складу податкового кредиту в попередніх чи в поточному звітних періодах, зобов’язані зменшити суму податкового кредиту на суму ПДВ, сплаченого (нарахованого) при їх придбанні, у розмірі, що відповідає частці таких недовикористаних в оподатковуваних операціях у попередніх звітних періодах товарних залишків (пп. 7.4.3 п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР, п. 5.8.2 розділу 5 Порядку заповнення i подання податкової декларації з ПДВ, затвердженого наказом № 166) шляхом відображення у податковій декларації з ПДВ (з поданням розрахунку коригування).
Зменшення суми податкового кредиту з ПДВ здійснюється за наслідками звітного періоду, в якому відбувається виключення з реєстрації (анулювання Свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ).

Консультують фахівці департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 36 вересень 2003 року