• Погашення податкового боргу підприємством


Підприємство має податковий борг за податком на додану вартість, який складається з боргу за основним платежем та з несплаченої суми пені. Чи може підприємство погасити всю суму податкового боргу одразу i як у такому разі заповнити платіжний документ?

 


Відповідно до вимог п. 16.3 ст. 16 Закону № 2181-III у разі, якщо платник податків разом зі сплатою податкового боргу (його частини) не сплачує пеню або не визначає її окремо у платіжному документі (чи визначає з порушенням зазначеної пропорції), то податковий орган самостійно здійснює розподіл такої сплаченої суми на суму, що спрямовується на погашення такого податкового боргу (його частини), i суму, що спрямовується на погашення пені, нарахованої на суму такого погашеного податкового боргу (його частини), та надсилає такому платнику податків повідомлення, в якому міститься зазначена інформація.
Отже, якщо платник податків бажає погасити всю суму податкового боргу, то при сплаті боргу за основним платежем він має самостійно розрахувати суму пені, що нараховується на суму такого боргу, та сплатити таку нараховану пеню разом з раніше нарахованою пенею, що на момент погашення вже обліковується у картці особового рахунку платника податків.
Щодо процедури заповнення платіжного документа на сплату, то слід зазначити, що форми платіжних документів, затверджені Інструкцією № 135, не передбачають можливості виділення в них крім загальної суми, що сплачується, окремо суми пені.
Відповідно до п. 4 Пам’ятки про порядок заповнення розрахункових документів у разі сплати (стягнення) платежів до бюджету або повернення платежів з бюджету, затвердженої наказом № 114, сплата за кожним видом платежу та за кожним видом сплати має оформлятися окремим розрахунковим документом.
Тобто для здійснення платником податків повного розрахунку з бюджетом він має оформити два платіжних документи: один — на погашення боргу за основним платежем (код виду сплати 101), другий — на погашення самостійно розрахованої та фактично наявної пені (код виду сплати 106).
Іншим чином платник податків може погасити суму боргу за основним платежем разом з пенею, якщо спрямує всю сплачувану суму на сплату пені (код виду сплати 106). У цьому разі надміру сплачену суму пені згідно з п. 4.4 Інструкції № 290 буде зараховано податковим органом у рахунок погашення боргу за основним платежем та/або штрафними санкціями.

Консультують фахівці департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 36 вересень 2003 року