• Неправильне заповнення платіжних документів


Чи може зашкодити платнику податків неправильне заповнення поля «призначення платежу» платіжного документа при сплаті платежів до бюджету?

 


Безумовно, неправильне заповнення поля «призначення платежу» платіжного документа при сплаті платежів до бюджету може зашкодити платнику податків, оскільки згідно з п. 5 Пам’ятки про порядок заповнення розрахункових документів у разі сплати (стягнення) платежів до бюджету або повернення платежів з бюджету, затвердженої наказом № 114, у разі заповнення поля «призначення платежу» з порушенням вимог, визначених у зазначеній Пам’ятці, вважається, що платник податків сплачує податкове зобов’язання (штрафну санкцію) або податковий борг (код виду сплати 101).
Тобто при порушенні платником податків правил заповнення поля «призначення платежу» незалежно від бажання такого платника сплачені суми вважатимуться спрямованими ним у рахунок погашення податкового зобов’язання (штрафної санкції) або податкового боргу за тим платежем, який сплачується платником податків.

Консультують фахівці департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 36 вересень 2003 року