• Натуроплата в сільському господарстві у 2003 р.


Законом № 320-ХІV (частина п’ята ст. 2) визначено, що платники фіксованого сільськогосподарського податку мають право на вибір форми сплати фіксованого сільськогосподарського податку в грошовій формі або/та у вигляді поставок сільськогосподарської продукції. Проте Законом № 659-IV, який набрав чинності 1 січня 2003 р., частину п’яту ст. 2 із Закону № 320-IV виключено. Оскільки розрахунок фіксованого сільськогосподарського податку сільгосппідприємство подало до органів державної податкової служби у визначені законодавством терміни (до 1 лютого 2003 р.) i на початку року обрало форму сплати фіксованого сільськогосподарського податку у вигляді поставок сільгосппродукції, як бути зі сплатою цього податку в грошовій формі?
(СП «Дружба», Київська обл.)

 


Законом № 320-ХІV визначено механізм справляння фіксованого сільськогосподарського податку, який є обов’язковим щомісячним платежем та сплачується сільськогосподарськими товаровиробниками у грошовій формі. Це означає, що у 2003 р. відмінено натуроплату у сільському господарстві.
Порядок нарахування та терміни сплати фіксованого сільськогосподарського податку визначено ст. 5 Закону № 320-ХІV.
Тому сільськогосподарські підприємства — платники фіксованого сільськогосподарського податку повинні реалізувати вирощену сільськогосподарську продукцію i виконати податкові зобов’язання зі щомісячної сплати фіксованого сільськогосподарського податку у грошовій формі.

Консультують фахівці департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 36 вересень 2003 року