• Право на призначення дострокової пенсії


Особу звільнено з роботи за скороченням штатів за два роки до виповнення пенсійного віку. Чи має вона право на призначення дострокової пенсії?

 


Відповідно до п. «г» ст. 26 Закону № 803-XII право на достроковий вихід на пенсію за півтора року до встановленого законодавством строку осіб передпенсійного віку, які мають установлений законодавством про пенсійне забезпечення необхідний загальний трудовий стаж (у тому числі на пільгових умовах), поширюється на всіх громадян, трудовий договір з якими було розірвано з ініціативи власника або уповноваженого ним органу у зв’язку зі змінами в організації виробництва i праці, в тому числі ліквідацією, реорганізацією, перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників, якщо на день вивільнення залишилось півтора року до виходу на пенсію i за умови їх реєстрації в службі зайнятості протягом семи календарних днів після звільнення як таких, що шукають роботу. Пенсія призначається після подання центром зайнятості рекомендаційного листа до органів, що призначають пенсії.
За дотримання умов, зазначених у п. «г» ст. 26 Закону № 803-XII, можна призначити пенсію згідно із Законом № 1788-XII.
Оскільки особу звільнено з роботи за скороченням штатів за два роки до виповнення пенсійного віку (згідно зі ст. 12 Закону № 1788-XII для жінок — 55 років, для чоловіків — 60 років), то права на призначення дострокової пенсії за нормами Закону № 803-XII вона не має.

Консультують фахівці Мінпраці та соціальної політики України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 36 вересень 2003 року