• Перебування на військовій службі


Яким чином зараховується до пільгового стажу роботи служба в Радянській Армії?

 


Законом № 1788-XII передбачено призначення пенсій за віком та за інвалідністю на пільгових умовах при додержанні певних вимог, зокрема особам, зайнятим на роботах із шкідливими i важкими умовами праці, призначаються пільгові пенсії за списками № 1 та № 2, а особам, зайнятим на роботі, виконання якої призводить до втрати професійної працездатності або придатності до настання віку, що дає право на пенсію за віком, — пенсії за вислугу років.
Згідно з роз’ясненням № 2 час перебування на військовій службі підлягав зарахуванню як до загального стажу, так i до стажу роботи за спеціальністю при призначенні пенсії за вислугу років, а також до стажу роботи, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах i в пільгових розмірах, якщо на момент призову на військову службу особа працювала за професією або займала посаду, що передбачає такі пільги.
Відповідно до Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств, інших органів виконавчої влади, органів господарського управління та контролю, що зачіпають права, свободи й законні інтереси громадян або мають міжвідомчий характер, затвердженого постановою № 731, нормативно-правові акти міністерств, інших органів виконавчої влади, що зачіпають права, свободи й законні інтереси громадян або мають міжвідомчий характер, підлягають державній реєстрації.
З урахуванням викладеного, а також листа Мін’юсту України від 14.02.2002 р. № К-298-35, вищезазначене роз’яснення було відкликано з місць.
Статтею 2 Закону № 2232-XII та ст. 8 Закону № 2011-XII передбачено, що час проходження військової служби зараховується громадянам до загального трудового стажу, до стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.
Для врегулювання питання щодо зарахування часу проходження військової служби до стажу роботи, який дає право на пенсію на пільгових умовах та за вислугу років, Мінпраці та соціальної політики України підготовлено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України», який на цей час перебуває на опрацюванні в міністерствах i відомствах. У проекті цього Закону передбачено, що при призначенні пенсій за віком i за інвалідністю на пільгових умовах, пенсій за вислугу років відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення», до стажу роботи, який дає право на зазначені види пенсій, зараховується час перебування на строковій військовій службі, якщо на момент призову на військову службу особа працювала за професією або займала посаду, що передбачає такі пільги.

Консультують фахівці Мінпраці та соціальної політики України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 36 вересень 2003 року