Плата за землю


Довідка про грошову оцінку земельної ділянки

 

Довідка про грошову оцінку земельної ділянки

Де можна отримати документи (довідку) про грошову оцінку земельної ділянки, яка перебуває у власності платника, для обчислення земельного податку?
(В. Пономаренко, м. Миколаїв)

Основним документом, що регулює земельні відносини в Україні, є Земельний кодекс, а справляння плати за землю здійснюється відповідно до Закону № 2535-ХІІ.
Залежно від призначення i порядку проведення грошова оцінка земельних ділянок може бути нормативною та експертною.
Нормативну грошову оцінку земель застосовують для визначення розміру земельного податку, втрат сільськогосподарського i лісогосподарського виробництва, а також в інших випадках, передбачених чинним законодавством.
Експертну грошову оцінку застосовують при здійсненні операцій за цивільно-правовими угодами щодо земельних ділянок для встановлення ринкової вартості землі. Замовити її проведення можна в землеоціночній організації, яка має на це відповідну ліцензію.
Статтею 23 Закону № 2535-ХІІ визначено, що грошову оцінку земельних ділянок проводять органи Держкомітету України по земельних ресурсах за методикою, затвердженою постановою № 213.
Нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки, що перебуває у власності або користуванні юридичних та фізичних осіб, визначають на основі грошової оцінки населеного пункту, затвердженої рішенням місцевих рад.
Тому довідки про таку грошову оцінку на місцях можна отримати в управліннях земельних ресурсів, підпорядкованих Держкомітету України по земельних ресурсах, при місцевих органах влади.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 37 жовтень 2003 року