• Тимчасова непрацездатність під час роботи у виборчій комісії


Чи має право на оплату листка непрацездатності працівник, якого було звільнено від виконання виробничих або службових обов’язків за основним місцем роботи на період роботи у виборчій комісії по виборах народних депутатів України, якщо тимчасова непрацездатність настала під час роботи у виборчій комісії? Як обчислюється середня заробітна плата для оплати листка непрацездатності працівникам, у яких на розрахунковий період припадає час роботи у виборчій комісії?
(м. Луганськ)

 

Відповідно до Закону № 2766-III за працівниками, які за рішенням виборчої комісії по виборах народних депутатів України звільняються від виконання трудових обов’язків за основним місцем роботи, зберігається місце роботи (посада). Вони мають право на оплату праці у виборчій комісії у розмірі, визначеному Кабінетом Міністрів України, але не нижче середньої заробітної плати за основним місцем роботи.
Виконання обов’язків члена виборчої комісії, звільненого від виконання виробничих або службових обов’язків за основним місцем роботи, не вважається роботою за основним місцем роботи (підстава — п. 4 Порядку нарахування виплати заробітної плати та одноразової грошової винагороди членам окружних i дільничних виборчих комісій по виборах народних депутатів України, затвердженого постановою № 34).
У зв’язку з зазначеним застрахована особа, тимчасова непрацездатність якої настала під час роботи у виборчій комісії, має право на оплату листка непрацездатності на загальних підставах за основним місцем роботи (абзац другий частини першої ст. 4 Закону № 2240-III та абзац перший частини першої ст. 50 цього Закону).
Середня заробітна плата для нарахування допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та оплати перших п’яти днів непрацездатності за рахунок коштів роботодавця працівникам, у яких на розрахунковий період припадає час роботи у виборчій комісії, обчислюється відповідно до Порядку, затвердженого постановою № 1266.
Згідно з цим Порядком розрахунковим періодом для обчислення середньої заробітної плати є останні шість повних календарних місяців (або менше залежно від тривалості перебування в трудових відносинах) роботи за останнім основним місцем роботи, тобто де знаходиться трудова книжка застрахованої особи. Час роботи у виборчій комісії у такому разі включається до розрахункового періоду. Заробітна плата, виплачена за цей період, підсумовується із заробітною платою за основним місцем роботи за відповідні місяці розрахункового періоду, оскільки заробітна плата, нарахована за час роботи у виборчій комісії, включається до фактичного заробітку за основним місцем роботи при обчисленні середньої заробітної плати у випадках, передбачених законодавством (п. 6 постанови № 1738).
Оплата листка непрацездатності здійснюється виходячи із середньоденної заробітної плати, яка обчислюється шляхом ділення загальної суми виплат, на які нараховуються страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, на кількість відпрацьованих робочих днів у розрахунковому періоді (п. 14 Порядку, затвердженого постановою № 1266).

Консультують фахівці Міністерства праці та соціальної політики України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 38 жовтень 2003 року