Коментар фахівця


 

Особливістю Закону України від 22.05.2003 р. № 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» є встановлення права платника податку на податковий кредит.
Податковий кредит — це сума витрат, понесених платником податку у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів — фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на суму яких дозволяється зменшення суми його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року.
До складу податкового кредиту громадянин може включити фактично понесені ним протягом звітного року та документально підтверджені витрати, а саме:
частину суми процентів, сплачених ним за іпотечним кредитом (з 01.01.2005 р.);
суму коштів або вартість майна, переданих у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям, зареєстрованим в Україні, у розмірі, що перевищує два відсотки, але не є більше п’яти відсотків від суми його загального оподатковуваного доходу такого звітного року
(з 01.01.2004 р.);
суму власних коштів, сплачених громадянином на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості послуг з його лікування та лікування члена його сім’ї першого ступеня споріднення, у тому числі для придбання ліків, донорських компонентів, протезно-ортопедичних пристосувань, у розмірах, що не покриваються виплатами з фонду загальнообов’язкового медичного страхування (після прийняття Закону про загальнообов’язкове медичне страхування) (набере чинності з початку року, наступного за роком набрання чинності Законом про загальнообов’язкове медичне страхування);
суму витрат платника податку на сплату за власний рахунок страхових внесків, страхових премій страхувальнику-резиденту за договорами довгострокового страхування життя та недержавного пенсійного страхування як такого платника податку, так i членів його сім’ї першого ступеня споріднення, що не перевищує (у розрахунку за кожний з повних чи неповних місяців звітного податкового року, протягом яких діяв договір страхування):
а) при страхуванні платника податку — суми, визначеної в пп. 6.5.1 п. 6.5 ст. 6 цього Закону;
б) при страхуванні члена сім’ї платника податку першого ступеня споріднення — 50 відсотків суми, визначеної в пп. 6.5.1 п. 6.5 ст. 6 цього Закону, у розрахунку на кожного застрахованого члена сім’ї; суми коштів, сплачених в оплату вартості навчання на користь освітніх закладів середньої професійної або вищої форми навчання самого громадянина або іншого члена його сім’ї першого ступеня споріднення.
Суми податкового кредиту, нараховані громадянином за кожною з перелічених підстав його надання, зазначаються у річній податковій декларації, яка в установленому порядку подається ним до податкового органу за місцезнаходженням податкової адреси такого платника податку.
Закон установлює деякі обмеження в нарахуванні громадянами податкового кредиту:
скористатися правом нарахування податкового кредиту може лише громадянин, який є резидентом України, що має податковий ідентифікаційний номер;
загальна сума нарахованого податкового кредиту не може перевищувати суми загального оподатковуваного доходу платника податку, одержаного протягом звітного року як заробітна плата; якщо платник податку не скористався правом на нарахування податкового кредиту за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.
Після закінчення 2004 р. платник податку може скористатися податковим кредитом за такими витратами:
пожертвування або благодійні внески;
навчання;
страхові внески за договорами довгострокового страхування життя;
на усиновлення дитини.
Платник податку також має право включити до складу податкового кредиту кошти, внесені ним на його пенсійний рахунок, відкритий в уповноважених холдинговою компанією «Київміськбуд» банках відповідно до Закону України від 20.04.2000 р. № 1674-III «Про проведення експерименту в житловому будівництві на базі холдингової компанії «Київміськбуд».

Зінаїда МОРОЗ,
заступник директора Департаменту
оподаткування фізичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 39 жовтень 2003 року