ФІЛІЇ МАЛОГО ПІДПРИЄМСТВА


Суб'єкт малого підприємництва — платник єдиного податку має філії без статусу юридичної особи. Який порядок переходу філій на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності?


Оскільки згідно з Указом Президента "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" (у редакції Указу Президента від 28.06.1999 року № 746/99) платником єдиного податку є суб'єкт підприємницької діяльності — юридична особа, то філії без статусу юридичної особи не можуть перейти на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності окремо від юридичної особи. У разі якщо суб'єкт малого підприємництва переходить на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності разом з філіями, при поданні заяви до органу державної податкової служби про видачу Свідоцтва про право сплати єдиного податку наводиться також ідентична інформація щодо філій. Перелік філій зазначається у Свідоцтві про право сплати єдиного податку суб'єктом малого підприємництва — юридичною особою.

Юридична особа веде облік виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) по головному підприємству — юридичній особі, а також по кожній філії для визначення суми єдиного податку. Нарахована юридичною особою загальна сума єдиного податку відповідно до обсягу виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) перераховується на окремий рахунок відділення Державного казначейства України за місцем державної реєстрації юридичної особи.

Згідно з Порядком ведення Книги обліку доходів і витрат суб'єкта малого підприємництва — юридичної особи, що застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, затвердженим наказом Державної податкової адміністрації від 12.10.1999 року № 554, суб'єкти малого підприємництва — юридичні особи зобов'язані вести Книгу обліку доходів і витрат. Книга обліку доходів і витрат суб'єктом малого підприємництва — юридичною особою ведеться у розрізі філій. Філії також зобов'язані вести Книгу обліку доходів і витрат з наступним внесенням своїх показників до Книги обліку доходів і витрат суб'єкта малого підприємництва — юридичної особи. Книги обліку для філій завіряються органом державної податкової служби за місцем реєстрації юридичної особи — суб'єкта малого підприємництва.

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 42 (434) 18-24 жовтня 2003 р.