ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД СПЛАТИ ПОДАТКУ


Чи звільняються від сплати земельного податку громадські організації інвалідів України і на яких умовах?


Справляння плати за землю в Україні здійснюється згідно із Законом "Про плату за землю" (в редакції Закону України від 19.09.1996 року № 378/96-ВР зі змінами та доповненнями), відповідно до ст. 12 якого до набрання чинності

Законом від 13.07.2000 року № 1926-ІІІ "Про внесення змін до деяких законів України щодо оподаткування підприємств та організацій громадських організацій інвалідів" від земельного податку звільнялися підприємства, об'єднання та організації товариств сліпих і глухих України, громадські організації інвалідів України та їх об'єднання.

Законом України № 1926-ІП внесено зміни до ст. 12 Закону України "Про плату за землю" в частині звільнення від земельного податку громадських організацій інвалідів України, підприємств та організацій громадських організацій інвалідів, майно яких є їхньою повною власністю, де кількість інвалідів, які мають там основне місце роботи, становить протягом попереднього звітного періоду не менше 5 відсотків загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить протягом попереднього звітного періоду не менше 25 відсотків суми загальних витрат на оплату праці, що відносяться до складу валових витрат виробництва (обігу).

Підприємства та організації громадських організацій інвалідів мають право застосовувати цю пільгу за наявністю дозволу на право користування такою пільгою, який надається міжвідомчою Комісією з питань діяльності підприємств та організацій громадських організацій інвалідів.

Водночас для підприємств та організацій інвалідів, які користувалися пільгами щодо оподаткування (в тому числі і щодо сплати земельного податку) до набрання чинності Законом № 1926-ІП, продовжується пільговий режим оподаткування до одержання ними дозволу на право користування пільгами щодо оподаткування, наданого міжвідомчою Комісією з питань діяльності підприємств та організацій громадських організацій інвалідів, але не пізніше 1 липня 2001 року.

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 42 (434) 18-24 жовтня 2003 р.