• Бюджетне фінансування підтримки житлово-комунального господарства у сільській місцевості




Юридична особа — платник єдиного податку за ставкою 6% є одержувачем бюджетних коштів i входить до об’єднання «Укрсількомунгосп». Чи потрібно включати до бази оподаткування єдиним податком кошти, одержані з Державного бюджету України, передбачені на фінансування розвитку комунального господарства у сільській місцевості, що виділяються за кодами бюджетної класифікації КВК 280 «Міністерство аграрної політики» та КПКВ 2801300 «Розвиток комунального господарства у сільській місцевості»?

 

Статтею 1 Указу № 727/98 визначено, що виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).
Згідно з Порядком № 554 у дохідній частині відображаються всі надходження, отримані на розрахунковий рахунок та в касу суб’єктом малого підприємництва від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), майна, включаючи основні фонди, які належать суб’єкту малого підприємництва i реалізовані у звітному (податковому) періоді, позареалізаційні доходи та виручку від іншої реалізації.
Тобто суб’єкт малого підприємництва для обкладання єдиним податком повинен враховувати всі надходження, отримані на розрахунковий рахунок та в касу від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), суми позареалізаційних доходів, виручки від іншої реалізації.
З метою визначення механізму та цільового використання коштів, передбачених Законом № 380-IV на фінансування підтримки житлово-комунального господарства у сільській місцевості, затверджено Порядок № 111/296, згідно з яким головним розпорядником коштів, що виділяються з держбюджету на зазначену мету, є Мінагрополітики України.
Одержувачами бюджетних коштів є підприємства та організації, що входять до складу об’єднання «Укрсількомунгосп» i надають житлово-комунальні послуги в сільській місцевості.
Відповідно до розділу другого Порядку № 111/296 асигнування, призначені для розвитку житлово-комунального господарства в сільській місцевості, що передбачені в держбюджеті, виділяються одержувачам за розподілом Мінагрополітики України в межах бюджетних асигнувань відповідно до порядку касового виконання держбюджету за видатками.
За відсутності підприємств та організацій сільської комунальної служби на окремих територіях у сільській місцевості кошти, спрямовані на виконання робіт i послуг, визначених цим Порядком, безпосередньо використовуються об’єднанням «Кримсількомунгосп» та облсількомунгоспами, якщо вони здійснюють виробничу діяльність, створюють базу для ремонту, технічного обслуговування та експлуатації сільського житлово-комунального господарства, а також на централізовану закупку необхідних матеріалів, пов’язаних із запровадженням нових технологій у тепло-, водопостачанні та водовідведенні, з подальшим безкоштовним розподілом їх між підвідомчими організаціями.
Таким чином, для обкладання єдиним податком платнику необхідно враховувати всі надходження, отримані на розрахунковий рахунок та в касу від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), суми позареалізаційних доходів, виручки від іншої реалізації, крім коштів, одержаних з державного бюджету на фінансування підтримки житлово-комунального господарства у сільській місцевості.