ПЛАТА ЗА УТРИМАННЯ ЖИТЛА


Жінці на праві приватної власності (за договором купівлі-продажу) після смерті чоловіка належить квартира у багатоквартирному будинку.

Фактичні витрати підприємства житлового господарства незначні: а саме: прибирання території, ремонт, вивезення сміття, освітлення під'їзду. Договір між жінкою та підприємством житлово-комунального господарства не укладався.

Яким є порядок звільнення (повного чи часткового) від оплати за утримання житла і прибудинкової території, у межах норми, для жінки померлого Героя Радянського Союзу, визнаного за життя інвалідом І групи?


Стаття 5 Декрету Кабінету Міністрів України Про пільги Героям Радянського Союзу і повним кавалерам ордена Слави" № 37-93 від 23 квітня 1993 року передбачає звільнення Героїв Радянського Союзу, повних кавалерів ордена Слави і членів їх сімей, що спільно проживають з ними, від квартирної плати незалежно від форми власності житлового фонду, оплати комунальних послуг (водопостачання, каналізація, газ, електрика, гаряче водопостачання, центральне опалення, а в будинках, що не мають центрального опалення, — надання палива, що придбавається у межах норм, установлених для продажу населенню, та шші комунальні послуги), від плати за користування домашнім телефоном і позавідомчою охоронною сигналізацією житла незалежно від виду житлового фонду. Зазначені пільги зберігаються за одним із подружжя, що пережило, і батьками Героїв та повних кавалерів ордена Слави.

Відповідно до п. 1 Складу витрат підприємств житлового господарства, пов'язаних з утриманням будинків і прибудинкових територій, що входять до квартирної плати (плати за утримання житла), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 червня 1998 року № 939, до квартирної плати включаються витрати на прибирання прибудинкової території, прибирання, вивезення і знешкодження відходів та сміття, чищення димоходів, освітлення і утримання місць загального користування, здійснення протипожежних заходів, дезінфекцію і дератизацію, озеленення та інші витрати на утримання будинкового господарства.

Таким чином, жінка померлого Героя Радянського Союзу має право на звільнення від квартирної плати (плати за утримання житла).

Разом з тим, відповідно до п. 32 Положення Державного комітету України по житлово-комунальному господарству "Про порядок передачі квартир (будинків) у власність громадян" № 56 від 15.09.1992 року, якщо у багатоквартирному будинку, що приватизується, не створено товариства (об'єднання) власників квартир при видачі свідоцтва про право власності на житло, власником неприватизованого житла з власником приватизованої квартири укладається договір на його участь у витратах по утриманню будинку, прибудинкової території, та одержання комунальних та інших послуг.

Отже, у разі відсутності договору на участь у витратах по утриманню будинку нарахування та стягнення квартирної плати є безпідставними.

Для користування наданими пільгами необхідно звернутись у ЖЕК за місцем проживання з копіями документів, свідоцтва про шлюб з громадянином, який був Героєм Радянського Союзу, та копіями документів, що дають право на пільги (посвідчення Героя Радянського Союзу).

Підготовлено консультантами Ліги студентів-правників Львівскої комерційної академії

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 45 (437) від 8-14 листопада 2003 року