Коментар фахівця


 

Наказ № 451 набирає чинності з 01.04.2004 р.
Пунктом 3 наказу № 451 передбачено, що податковий розрахунок уперше подається за I квартал 2004 р., а інформація про нараховані та виплачені фізичним особам суми доходів i суми утриманих з них податків за IV квартал 2003 р. подається за ф. № 8ДР. Тобто замість відомостей за ф. № 8ДР запроваджується податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, i сум утриманого з них податку за ф. № 1ДФ.
Форму податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, i сум утриманого з них податку (ф. № 1ДФ) та Порядок заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, i сум утриманого з них податку (далі — Порядок) розроблено на виконання пп. «б» п. 19.2 ст. 19 Закону України від 22.05.2003 р. № 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон № 889-IV) з урахуванням норм Закону України від 21.12.2000 р. № 2181-III «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» (далі — Закон № 2181-III) щодо подання податкового розрахунку та відповідальності за його неподання або несвоєчасне подання.
З метою полегшення роботи бухгалтерів Державна податкова адміністрація України під час розробки ф. № 1ДФ намагалася досягти максимальної наближеності між старою звітністю за ф. № 8ДР та новим податковим розрахунком за ф. № 1ДФ, враховуючи при цьому вимоги Закону № 889-IV та Закону № 2181-III.
Залежно від того, коли подається податковий розрахунок — до закінчення терміну приймання чи після його закінчення, він може бути звітним, новим звітним та уточнюючим, про що у відповідній клітинці ф. № 1ДФ робиться відмітка. Податковий розрахунок, що подається вперше, має назву звітного. У разі необхідності проведення коригувань податкового розрахунку подається новий звітний або уточнюючий податковий розрахунок.
З метою спрощення процесу заповнення ф. № 1ДФ у разі проведення коригувань помилкової інформації у формі податкового розрахунку введено графу 9 — «Ознака (0,1)», яка заповнюється лише для нового звітного та уточнюючого податкових розрахунків. Згідно з п. 3.9 Порядку у графі 9 відображається ознака «0», якщо рядок потрібно ввести, чи ознака «1», якщо рядок потрібно вилучити. Детальну процедуру проведення коригувань наведено у розділі 4 Порядку.
Відповідно до Закону № 889-IV докорінно змінилися Довідник ознак доходів та Довідник ознак податкових соціальних пільг, наведені в додатку до Порядку.
У разі змін у чинному законодавстві України дія окремих ознак може бути припинена, можуть з’явитися нові ознаки доходів i пільг. З метою відстеження терміну дії відповідних ознак у функціонуючому програмному забезпеченні із введення та обробки інформації за ф. № 1ДФ у структурах Довідників з’явилися значення реквізитів: «Дата початку дії ознаки» i «Дата кінця дії ознаки». Останній з них заповнюється у програмному забезпеченні лише після припинення дії відповідної ознаки. Якщо цей реквізит не визначено, по замовчуванню він — «31.12.2999».
Податковий розрахунок є податковою звітністю, у зв’язку з чим він подаватиметься до податкового органу окремо за кожний квартал протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу, тоді як ф. № 8ДР подається протягом 15 днів після закінчення кварталу. Тобто у наступному році податковий розрахунок за ф. № 1ДФ вперше подаватиметься до податкових органів у травні за доходами, сплаченими на користь платників податків у I кварталі 2004 р.
Форму № 8ДР востаннє потрібно буде подати не пізніше 15 січня 2004 р.

Наталія КАЛЄНІЧЕНКО,
заступник директора Департаменту автоматизації процесів оподаткування ДПА України;
Валерій ЗАЙЦЕВ,
заступник начальника управління справляння податків з фізичних осіб — начальник відділу Департаменту
оподаткування фізичних осіб ДПА України