Коментар фахівця


 

Законом України від 22.05.2003 р. № 856-ІV «Про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування», який набрав чинності 10.06.2003 р., внесено зміни до п. 11.23 ст. 11 Закону України «Про податок на додану вартість» (далі — Закон).
Відповідно до нової редакції цього пункту операції з продажу товарів (сировини, матеріалів, устаткування та обладнання), виконання робіт та надання послуг на митній території України, що здійснюються в рамках міжнародної технічної допомоги, оподатковуються за нульовою ставкою, що передбачає отримання права на відшкодування ПДВ платнику податку, який уклав контракт безпосередньо з отримувачем міжнародної технічної допомоги (реципієнтом) або з особою-нерезидентом, яка уклала контракт з реципієнтом.
Ці пільги не поширюються на операції, що стосуються підакцизних товарів та товарів 1 — 24 груп Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності.
До внесення цих змін у п. 11.23 ст. 11 Закону діяла норма, яка передбачала звільнення від оподаткування виконаних робіт та наданих послуг на митній території України, що здійснюються в рамках міжнародної технічної допомоги, та, відповідно, віднесення ПДВ, сплаченого (нарахованого) постачальникам по вказаних операціях, на валові витрати виробництва.
Законом № 856-ІV Кабінету Міністрів України доручено забезпечити приведення міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність з цим Законом.
На виконання Закону № 856-ІV підготовлено спільний наказ Мінекономіки та з питань європейської інтеграції України і ДПА України від 07.10.2003 р. № 276/477 «Про затвердження Положення про порядок застосування законодавства з питань пільгового оподаткування виконавців робіт, послуг на митній території України, які виконуються за рахунок міжнародної технічної допомоги, що надається на безоплатній та безповоротній основі на період підготовки до зняття і зняття енергоблоків Чорнобильської АЕС з експлуатації та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, або за рахунок коштів, які передбачаються в держбюджеті як внесок України до Чорнобильського фонду «Укриття», який зареєстрований у Мінюсті України 24.10.2003 р. за № 973/8294 і набрав чинності 04.11.2003 р.
Положенням, затвердженим вказаним спільним наказом, визначається порядок застосування законодавства з питань пільгового оподаткування податком на прибуток, збором за проїзд по території прикордонних областей автотранспорту, що прямує за кордон (норма діє до 01.01.2004 р., скасована з цієї дати Законом України від 03.04.2003 р. № 703-ІV «Про внесення змін до деяких законів України»), податком на додану вартість операцій з продажу товарів (сировини, матеріалів, устаткування та обладнання), виконання робіт та надання послуг на митній території України, які виконуються за рахунок міжнародної технічної допомоги, що надається на безоплатній та безповоротній основі на період підготовки до зняття і зняття енергоблоків Чорнобильської АЕС з експлуатації та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, або за рахунок коштів, які передбачаються в держбюджеті як внесок України до Чорнобильського фонду «Укриття» для реалізації міжнародної програми — Плану здійснення заходів на об’єкті «Укриття» відповідно до положень Рамкової угоди між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку стосовно діяльності Чорнобильського фонду «Укриття» в Україні та Угоди про грант (Проект ядерної безпеки Чорнобильської АЕС) між Європейським банком реконструкції та розвитку, Урядом України і Чорнобильською АЕС.
Документами, які підтверджують право на пільгове оподаткування, є довідки-підтвердження встановленого зразка, що видаються Мінекономіки та з питань європейської інтеграції України для подання в органи державної податкової служби.
Довідку-підтвердження про оподаткування ПДВ за нульовою ставкою операцій з продажу товарів (сировини, матеріалів, устаткування та обладнання), виконання робіт та надання послуг на митній території України, що виконуються за рахунок коштів міжнародної технічної допомоги або за рахунок коштів, які передбачаються в держбюджеті як внесок України до Чорнобильського фонду «Укриття», відповідно до п. 11.23 ст. 11 Закону (додаток 1 до Положення) мають право одержувати:
а) платники податків — виконавці робіт, послуг за контрактом, укладеним з особою, яка є безпосереднім одержувачем міжнародної технічної допомоги (реципієнтом);
б) платники податків — виконавці робіт, послуг за контрактом, укладеним з особою-нерезидентом, яка уклала контракт з реципієнтом.
Операції з продажу товарів (робіт, послуг) іншими виконавцями (субпідрядниками) підлягають обкладанню ПДВ на загальних підставах за ставкою податку в розмірі 20%.
Довідку-підтвердження про звільнення організації-виконавця від податку на прибуток підприємств, отриманий за рахунок міжнародної технічної допомоги, збору за проїзд по території прикордонних областей автотранспорту, що прямує за кордон, при здійсненні операцій на митній території України, які виконуються за рахунок міжнародної технічної допомоги або за рахунок коштів, що передбачаються в держбюджеті як внесок України до Чорнобильського фонду «Укриття» відповідно до пп. 7.13.3 п. 7.13 ст. 7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» (додаток 2 до Положення) мають право одержувати:
а) платники податків — виконавці робіт, послуг за контрактом, укладеним з реципієнтом;
б) платники податків — виконавці робіт, послуг за контрактом, укладеним з особою-нерезидентом, яка уклала контракт з реципієнтом;
в) платники податків — виконавці робіт, послуг за контрактом, укладеним з особою-резидентом, яка уклала контракт з реципієнтом.
Зазначеним спільним наказом визнано такими, що втратили чинність:
наказ Національного агентства України з реконструкції та розвитку і ДПА України від 22.12.97 р. № 44/461 «Про затвердження Положення про порядок надання підтверджень щодо звільнення від оподаткування фінансових ресурсів та обладнання відповідно до Угоди про грант (Проект ядерної безпеки Чорнобильської АЕС) між Європейським банком реконструкції та розвитку, Урядом України і Чорнобильською АЕС»;
наказ Національного агентства України з питань розвитку та європейської інтеграції та ДПА України від 03.09.98 р. № 24/422 «Про затвердження Положення про порядок надання підтверджень щодо звільнення від оподаткування матеріалів, обладнання, робіт та послуг відповідно до Рамкової угоди між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку стосовно діяльності Чорнобильського фонду «Укриття» в Україні».

Ганна БІЛОЦЕРКІВСЬКА,
заступник начальника управління розробки нормативно-правових актів з питань
оподаткування Департаменту методології,
Тамара ТРЕМБОВЕЦЬКА,
головний державний податковий інспектор Департаменту методології ДПА України