• Роялті, сплачене резиденту Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії


ВАТ — резидент України згідно з ліцензійним договором від 03.09.2002 р., належним чином зареєстрованим у Держпатенті України, сплачує роялті (платіж за користування торговою маркою) компанії — власниці торгової марки, яка є резидентом Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії.
З метою застосування Угоди про уникнення подвійного оподаткування між Сполученим Королівством та Україною та на виконання п. 4 Порядку № 470 компанія надала довідку, видану Департаментом з питань внутрішнього оподаткування Сполученого Королівства, в якій зазначено, що компанія є резидентом Сполученого Королівства та суб’єктом оподаткування у Сполученому Королівстві. Цю довідку належним чином легалізовано в Консульстві України у Сполученому Королівстві Великобританії. Згідно з чинним законодавством Великобританії всі юридичні особи — резиденти Сполученого Королівства, що є суб’єктами оподаткування в Сполученому Королівстві, підлягають обкладанню корпоративним податком, введеним у 1965 р. Фінансовим законом. Об’єктом оподаткування корпоративним податком є всі без винятку види доходів зазначених осіб, де б вони не отримувалися, у тому числі роялті. Оскільки компанія є резидентом та суб’єктом оподаткування у Сполученому Королівстві, чи є зазначена довідка достатнім підтвердженням того, що компанія сплачує податок з доходу у Сполученому Королівстві щодо роялті? Враховуючи наявність зазначеної довідки, чи має право підприємство на виконання п. 12.1 Угоди про уникнення подвійного оподаткування між Великобританією та Україною не утримувати податок при сплаті роялті на користь компанії?

 

До доходів з джерелом їх походження з України відповідно до п. 1.21 ст. 1 Закону № 334/94-ВР відносяться будь-які доходи, отримані нерезидентами від будь-яких видів діяльності на території України, включаючи, зокрема, відсотки, дивіденди, роялті та інші види пасивних доходів, сплачених резидентами України, доходи від надання резидентам або нерезидентам в оренду (користування) майна, розташованого в Україні тощо.
Пункт 13.1 ст. 13 вищезазначеного Закону містить розширений, проте не вичерпний перелік видів доходів, отриманих нерезидентами із джерелом їх походження з України, зокрема роялті, фрахт та доходи від послуг типу інжиніринг (абзац «в» п. 13.1 ст. 13 Закону № 334/94-ВР).
Відповідно до п. 13.2 ст. 13 цього Закону резидент або постійне представництво нерезидента, що здійснюють на користь нерезидента будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом від провадження господарської діяльності (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в гривнях), крім доходів, зазначених у пунктах 13.3 — 13.6, зобов’язані утримувати податок з таких доходів, зазначених у п. 13.1 цієї статті, за ставкою у розмірі 15% від їх суми та за їх рахунок, який сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено нормами міжнародних угод, які набрали чинності.
Конвенція між урядом України й урядом Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії про усунення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на дохід i на приріст вартості майна набрала чинності 11.08.93 р.
Відповідно до п. 1 ст. 12 Конвенції роялті, що виникають у Договірній Державі i сплачуються резиденту другої Договірної Держави, оподатковуються тільки у цій другій Договірній Державі, якщо такий резидент має фактичне право на ці роялті i підлягає оподаткуванню у цій другій Договірній Державі стосовно таких роялті.
Механізм застосування міжнародних договорів про уникнення подвійного оподаткування, у тому числі з Великобританією, визначено Порядком № 470.
Згідно з п. 4 цього Порядку підставою для звільнення (зменшення) від оподаткування доходів із джерелом їх походження з України є подання нерезидентом особі, яка виплачує йому доходи, довідки, яка видається компетентним органом Великобританії i підтверджує, що нерезидент є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір.
Враховуючи вищезазначене, а також те, що для цілей п. 4 Порядку № 470 податковий інспектор за місцем реєстрації платника податку у Великобританії уповноважений як компетентний орган підписувати сертифікат податкового резидента Великобританії, доходи компанії у вигляді роялті згідно з ліцензійним договором від 0З.09.2002 р. не підлягають оподаткуванню в Україні.

Консультують фахівці Управління міжнародних зв’язків ДПА України