Коментар фахівця


 

Порядок надходження до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності коштів, одержаних від сум фіксованого сільськогосподарського податку та єдиного податку, їх обліку та використання, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 04.09.2003 р. № 57 (далі — Порядок), дає можливість правлінню Фонду уточнити порядок надходження та обліку коштів, одержаних від суб’єктів підприємницької діяльності (далі — СПД), які обрали спрощену систему оподаткування, з урахуванням змін, що відбулись у законодавстві, спростити звітність, визначити механізм надання матеріального забезпечення та соціальних послуг за соціальним страхуванням СПД — фізичним особам i їх найманим працівникам.
З набранням 28 лютого 2001 р. чинності Законом України від 18.01.2001 р. № 2240-III «Про загальнообов’язкове соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» (далі — Закон № 2240-III) питання надходження, обліку та використання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд), який став правонаступником Фонду соціального страхування України, входять до повноважень правління Фонду. Оскільки відрахування від спрощеної системи оподаткування надходять на рахунки Фонду, то вони також належать до коштів Фонду.
На виконання Прикінцевих положень Закону № 2240-III скасовано постанову Кабінету Міністрів України від 30.08.2000 р. № 1352, якою затверджено Порядок надходження до Фонду соціального страхування України коштів, одержаних від сум фіксованого сільськогосподарського податку, єдиного податку та від продажу спеціальних торгових патентів, їх обліку та використання.
Відповідно до Порядку кошти, що надходять до Фонду від сплати єдиного та фіксованого сільськогосподарського податку, включаються до бюджету Фонду i на засадах солідарності та субсидування використовуються на цілі та в порядку, передбачені базовим Законом.
Наймані працівники, які працюють у СПД, що обрали спрощену систему оподаткування, в разі настання страхового випадку (хвороби, вагітності та пологів, народження дитини, догляду за нею до досягнення трирічного віку, смерті членів сім’ї, які перебували на їх утриманні) мають право на одержання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду за основним місцем роботи, підставою для призначення та виплати якого є визначені ст. 51 Закону № 2240-III документи. У разі перевищення суми витрат, здійснених СПД — страхувальником на надання матеріального забезпечення найманим працівникам, над сумою сплачених застрахованими особами страхових внесків СПД має звернутись за відшкодуванням до робочого органу Фонду за місцем реєстрації як страхувальника в порядку, визначеному п. 6.9 Інструкції про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженої постановою правління Фонду від 26.06.2001 р. № 16.
При цьому СПД, який обрав спрощену систему оподаткування та використовує найману працю, зобов’язаний до 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом, подавати до робочих органів Фонду звітність за формою Ф4-ФССзТВП (за необхідності також за формою Ф14 «Звіт про надані путівки») щодо коштів Фонду.
СПД — фізична особа, що обрала спрощену систему оподаткування своїх доходів, у разі настання страхового випадку має право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги, передбачені ст. 34 Закону № 2240-III, за умови сплати встановленого розміру податку. Для їх призначення та виплати він має зареєструватись у робочому органі Фонду, до якого, крім документів, визначених ст. 5 Закону № 2240-III, повинен подати заяву на ім’я директора робочого органу Фонду, довідку органу ДПА України про сплату податку (єдиного, фіксованого сільськогосподарського) та у разі необхідності (тимчасової непрацездатності) надати документ, який підтверджує страховий стаж. Розрахунок середнього доходу для визначення суми допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах здійснює робочий орган Фонду.
СПД — фізична особа, що обрав спрощену систему оподаткування i не використовував найману працю, подає звітність до робочого органу Фонду за той квартал, в якому він отримав матеріальне забезпечення або соціальні послуги. Якщо ж матеріальне забезпечення (соціальні послуги) надавалось більше ніж в одному кварталі, тоді звіт за формою Ф4-ФССзТВП подається до Фонду наростаючим підсумком з початку року.

Ірина ЄРЕМЕНКО,
начальник відділу страхування у зв’язку
з тимчасовою втратою працездатності Мінпраці
та соціальної політики України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 43 / 2003