• Відповідальність за неподання відомостей про заставлені активи


Яку відповідальність передбачено чинним законодавством за неподання платником податків відомостей про активи, що перебувають у податковій заставі?
(Черкаська обл.)

 

Підпунктом 10.4.3 п. 10.4 ст. 10 Закону № 2181-III передбачено, що посадові особи платника податків, а також посадові особи осіб, які здійснюють управління його активами або контроль за їх використанням, за неподання відомостей або подання неповних чи неправдивих відомостей щодо активів, які перебувають у податковій заставі, або за ухилення від забезпечення безперешкодного доступу до таких активів представникам комісії чи учасникам публічних торгів, або за перешкоджання у набутті прав власності на такі активи особою, яка їх придбала, несуть відповідальність, передбачену за умисне ухилення від оподаткування.
Відповідно до ст. 212 Кримінального кодексу до відповідальності за умисне ухилення від оподаткування може бути притягнуто службових осіб підприємства, установи, організації незалежно від форми власності або особу, що займається підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи чи будь-яку іншу особу, яка зобов’язана сплачувати податки, збори, інші обов’язкові платежі, що входять у систему оподаткування, введені в установленому законом порядку, якщо її діяння призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у значних, великих або особливо великих розмірах.

Консультують фахівці Департаменту стягнення податкового боргу ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 43 / 2003