• Списання безнадійного податкового боргу з прибуткового податку з громадян


Чи списується податковою інспекцією безнадійний податковий борг з прибуткового податку з громадян?
(СФГ «Дубравушка», Криничанський р-н, Дніпропетровська обл.)

 

Згідно з п. 4 Порядку № 103 визначення сум безнадійного податкового боргу, що підлягає списанню, здійснюється за даними карток особових рахунків платників податків, що ведуться в органах державної податкової служби в установленому порядку, станом на день виникнення безнадійного податкового боргу.
Щодо податкового боргу з прибуткового податку з громадян, то згідно з Декретом № 13-92 платниками цього податку є громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, що мають або не мають постійного місця проживання в Україні.
На підприємства, які виплачують доходи громадянам, покладено лише обов’язки щодо нарахування, утримання та перерахування до бюджету прибуткового податку (ст. 9 Декрету № 13-92).
При цьому при виплаті громадянам доходів, які підлягають оподаткуванню прибутковим податком відповідно до чинного законодавства, нарахована сума доходу зменшується на суму нарахованого й утриманого прибуткового податку.
Відповідно до Інструкції № 37 підставою для нарахування прибуткового податку з громадян в особовій картці платника є рішення керівника податкового органу (його заступника) щодо обов’язку платника податку сплатити донараховану суму основного платежу та застосованих штрафних санкцій, що приймається за результатами перевірки такого платника.
Отже, якщо податковий борг зі сплати прибуткового податку з громадян був відображений у картці особового рахунку платника податку i його визнано безнадійним, він підлягає списанню на загальних підставах.

Консультують фахівці Департаменту стягнення податкового боргу ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 43 / 2003