• Узгодження операцій з готовою продукцією


Підприємство безоплатно надає вугілля на побутові потреби в розмірах, визначених колективним договором, окремим категоріям осіб згідно зі ст. 43 Закону № 1127-XIV. У бухгалтерському обліку зазначені витрати відносяться на собівартість готової продукції. Чи потрібно узгоджувати з податковим органом такі операції, якщо активи підприємства перебувають у податковій заставі?
(ВП «Шахта «Червоний партизан», м. Червонопартизанськ, Луганська обл.)

 

Підпунктом 8.6.1 п. 8.6 ст. 8 Закону № 2181-III передбачено, що платник податків, активи якого перебувають у податковій заставі, здійснює вільне володіння ними, за винятком операцій, які підлягають обов’язковому узгодженню з податковим органом. Зокрема, згода податкового органу потрібна на проведення операцій продажу, інших видів відчуження або оренди (лізингу) нерухомого та рухомого майна, майнових та немайнових прав, що використовуються у підприємницькій діяльності платника податків (інших видах діяльності, що за умовами оподаткування прирівнюється до підприємницької), а саме: готової продукції, товарів i товарних запасів, робіт та послуг за кошти за цінами, що не є меншими за звичайні.
Тобто узгодженню з податковим органом не підлягають лише ті операції з готовою продукцією, що провадяться платником податків за кошти за цінами, що не є меншими за звичайні. У випадку, якщо розрахунки за операції з готовою продукцією не передбачають грошову форму, то такі операції підлягають обов’язковому узгодженню з податковим органом.
У даному випадку від проведення операцій з готовою продукцією не передбачено отримання коштів. Отже, зазначені операції підприємства, активи якого перебувають у податковій заставі, підлягають обов’язковому узгодженню з державними податковими органами.

Консультують фахівці Департаменту стягнення податкового боргу ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 43 / 2003