Коментар фахівця


 

1 січня 2004 р. набирає чинності Закон України від 22.05.2003 р. № 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон), яким встановлюються основні засади оподаткування доходів фізичних осіб.
Статтею 4 Закону визначено, що загальний річний оподатковуваний дохід платника податку складається із суми загальних місячних оподатковуваних доходів звітного року. До складу загального місячного оподатковуваного доходу включається, зокрема, дохід у вигляді виграшів, який платник податку набуває у гральному закладі.
Згідно з п. 7.3 ст. 7 Закону ставка податку від об’єкта оподаткування, нарахованого як виграш, становить подвійний розмір ставки, визначеної п. 7.1 цієї статті, яка складає 15 відсотків.
Разом з тим, відповідно до прикінцевих положень Закону, починаючи з 1 січня та до 31 грудня 2006 р. ставка оподаткування, визначена п. 7.1 ст. 7 цього Закону, встановлюється на рівні 13 відсотків від об’єкта оподаткування. Тобто ставка оподаткування виграшів до кінця 2006 р. становить 26 відсотків від суми такого виграшу.
Підпунктом 9.5.2 п. 9.5 ст. 9 Закону встановлено, що платник податку, який отримує дохід у вигляді виграшу в азартні ігри в гральних закладах, зобов’язаний включити до складу свого загального оподатковуваного річного доходу позитивну різницю між сумою такого доходу та документально підтвердженими витратами, понесеними у зв’язку з отриманням такого доходу протягом такого року.
З метою забезпечення виконання вимог пп. 9.5.2 п. 9.5 ст. 9 Закону ДПА України розробила Порядок обліку доходів фізичних осіб у гральних закладах та персоніфікації таких осіб (далі — Порядок), який затверджено наказом ДПА України від 20.10.2003 р. № 494 та зареєстровано у Мін’юсті України 06.11.2003 р. за № 1016/8337.
Розроблений Порядок встановлює процедуру реєстрації паспортних даних фізичної особи при вході до грального закладу та обліку доходів (виграшів) та витрат такої особи за результатом азартної гри в зазначеному гральному закладі.
Порядком встановлено форми журналу персоніфікації фізичних осіб — відвідувачів гральних закладів, який містить паспортні дані гравців та інформацію про виграші та витрати таких гравців, а також довідки про виграш в азартні ігри та понесені у зв’язку з отриманням такого виграшу витрати.
Зазначена довідка, яка надається фізичній особі — гравцю за результатом азартної гри, містить персоніфіковані дані про таку фізичну особу, її виграш та витрати, а також, дохід, який визначається як позитивна різницю між її виграшем та витратами, понесеними у зв’язку з отриманням такого виграшу.
Довідка заповнюється службовою особою грального закладу на бланках суворої звітності у двох примірниках, один з яких залишається у гральному закладі. Оформлення її здійснюється в касі грального закладу на підставі заяви гравця про закінчення гри.
Витрати гравця підраховуються за всіма чеками касового апарата, наданими гравцеві, що підтверджують купівлю фішок (жетонів), або отриманими іншими документами, які засвідчують прийняття ставок, а його виграш — за наданими фішками (жетонами) або документами, що підтверджують виграш за підсумками гри.
Інформація, яка зберігається на другому примірнику довідки, заноситься до відповідних граф журналу.
Впровадження порядку обліку доходів i витрат фізичних осіб у гральних закладах та персоніфікації таких осіб забезпечує можливість більш точного визначення податкових зобов’язань платників податку з доходів фізичних осіб, які отримали протягом року виграші в гральних закладах.

Володимир ДЬЯЧКОВ,
начальник відділу по контролю за сферою
грального бізнесу управління організації
оперативного контролю Департаменту
податкового аудиту та валютного контролю
ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 / 2003