Коментар фахівця


 

Підпунктом 9.6.9 п. 9.6 ст. 9 Закону України від 22.05.2003 р. № 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон) визначено, що платник податку, який здійснює операції з інвестиційними активами з використанням послуг професійного торговця цінними паперами, має право укласти договір з таким торговцем щодо виконання ним функцій податкового агента. Порядок застосування цього підпункту визначається центральним податковим органом.
Наказом ДПА України від 29.10.2003 р. № 518, зареєстрованим у Мін’юсті України 10.10.2003 р. за № 1024/8345, затверджено Порядок застосування пп. 9.6.9 п. 9.6 ст. 9 Закону (далі — Порядок).
Порядок поширюється на:
фізичних осіб та фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності (далі — платник податку), які здійснюють операції з інвестиційними активами з використанням послуг професійного торговця цінними паперами (далі — торговець цінними паперами);
торговців цінними паперами, які надають послуги платнику податку щодо операцій з інвестиційними активами та уклали договір щодо виконання функцій податкового агента.
Порядок встановлює засади укладення договору щодо виконання професійним торговцем цінними паперами функцій податкового агента платника податку, який здійснює операції з інвестиційними активами з використанням послуг такого торговця (далі — договір).
Договір має бути укладено у письмовій формі у двох примірниках i може бути складено у вигляді:
окремого документа;
або окремого розділу договору на здійснення комісійної діяльності щодо цінних паперів, який укладається торговцем цінними паперами в установленому порядку;
або окремого розділу цивільно-правової угоди, що укладається платником податку з торговцем цінними паперами стосовно операцій з інвестиційними активами.
У договорі крім загальноприйнятих реквізитів обов’язково зазначається інформація (відомості), яка надасть змогу податковому агенту нараховувати, утримувати та сплачувати податок з доходів фізичних осіб.
До такої інформації слід віднести:
номер та дату видачі торговцю цінними паперами ліцензії на здійснення діяльності щодо випуску та обігу цінних паперів;
вид послуги, яку торговець цінними паперами надає платнику податку;
опис інвестиційних активів: вид інвестиційних активів, назва та код за ЄДРПОУ емітента інвестиційного активу, номінальна вартість інвестиційних активів (у національній чи іноземній валюті), умови емісії інвестиційних активів, виплати доходу за такими інвестиційними активами та викупу чи погашення цих інвестиційних активів, відомості щодо свідоцтва (сертифіката) про реєстрацію випуску (виготовлення), серії та номери (порядкові, бланкові тощо) інвестиційних активів (у випадках, передбачених нормативно-правовими актами);
інформацію про вартість придбання i продажу інвестиційних активів, дати придбання i продажу таких інвестиційних активів;
перелік пов’язаних осіб платника податку;
відповідну інформацію щодо фінансових результатів за операціями з інвестиційними активами, які визначені платником податку або його податковим агентом у минулому податковому році;
відомості щодо придбаних та відчужених інвестиційних активів у минулому та в поточному податковому році, в тому числі щодо особи, яка їх придбавала, ціни i дати їх придбання та відчуження.
За умов укладення та виконання договору податковий агент нараховує та утримує податок із суми інвестиційного прибутку (позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу інвестиційних активів, та їх вартістю, що розраховується виходячи із сум витрат, понесених у зв’язку з придбанням таких інвестиційних активів з урахуванням умов, передбачених Законом) під час виплати такого прибутку та за його рахунок.
У разі непред’явлення платником податку необхідних документів та відомостей для визначення (розрахунку) інвестиційного прибутку податковий агент нараховує та утримує податок з усієї суми інвестиційного доходу під час виплати такого доходу та за його рахунок.
Торговці цінними паперами, які надають послуги платнику податку щодо операцій з інвестиційними активами та уклали договір щодо виконання функцій податкового агента, є податковими агентами таких фізичних осіб i несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.

Віра КУШНІР,
головний державний податковий ревізор-інспектор
відділу перевірок небанківських фінансових установ управління організації перевірок фінансових установ Департаменту податкового аудиту та валютного контролю ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 / 2003