• Продаж об’єкта незавершеного будівництва


До статутного фонду підприємства одним із його засновників внесено об’єкт незавершеного будівництва. Згодом підприємство приймає рішення щодо продажу такого об’єкта. Які податкові зобов’язання виникають у платника податку в зв’язку з таким продажем?

 

Порядок визначення валових доходів та валових витрат у разі здійснення платниками податку на прибуток операцій з об’єктами незавершеного будівництва наведено в Податковому роз’ясненні № 74.
Зокрема, п. 2 Податкового роз’яснення № 74 визначено, що до валових доходів платника податку в разі продажу окремого об’єкта незавершеного будівництва включаються доходи, отримані (нараховані) від такого продажу, з відображенням сум цього доходу (вартості продажу) в декларації про прибуток підприємства, а до валових витрат — сума витрат, пов’язаних зі створенням або придбанням зазначеного активу, з відображенням сум таких витрат у декларації за звітний податковий період, у якому було здійснено продаж об’єкта.
Враховуючи викладене, під час продажу об’єкта незавершеного будівництва підприємство до валових доходів включає доходи, отримані (нараховані) від такого продажу, а до валових витрат — суму витрат, пов’язаних з придбанням зазначеного активу, в тому числі й об’єктів незавершеного будівництва, придбаних як внесок до статутного фонду в обмін на корпоративні права.

Консультують фахівці Департаменту юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 / 2003