• Кредиторська заборгованість, за якою минув термін позовної давності


Платник єдиного податку — юридична особа має кредиторську заборгованість, щодо якої минув термін позовної давності. Чи потрібно включати цю суму до бази оподаткування єдиним податком?
(Л. Стручків, Полтавська обл.)

 

Згідно з Указом № 727/98 базою оподаткування для платників єдиного податку є сума виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).
У рядку 4 Розрахунку сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва — юридичною особою відображається загальна сума коштів, отримана на розрахунковий рахунок або (та) в касу суб’єкта малого підприємництва з урахуванням коштів, отриманих від реалізації основних фондів. Тобто застосовується касовий метод обчислення суми виручки, при якому враховуються всі надходження коштів на розрахунковий рахунок або (та) в касу (Порядок № 98).
Крім того, згідно з Порядком ведення Книги обліку доходів i витрат суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи, який застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, в дохідній частині Книги відображаються всі надходження, отримані на розрахунковий рахунок та в касу суб’єктом малого підприємництва від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), майна, включаючи основні фонди, які належать суб’єкту малого підприємництва й реалізовані у звітному (податковому) періоді, позареалізаційні доходи та суму виручки від іншої реалізації (наказ № 554).
До позареалізаційних доходів та суми виручки від іншої реалізації відносяться суми, фактично отримані суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий (поточний) рахунок та в касу від інших операцій (фінансовий результат від продажу цінних паперів, малоцінних швидкозношуваних предметів, матеріалів, палива; орендна плата, проценти, грошові кошти, отримані у вигляді безповоротної фінансової допомоги; кредиторська заборгованість, щодо якої минув термін позовної давності, а також дивіденди, якщо вони не були оподатковані у джерела виплати відповідно до Закону № 334/94-ВР).
Таким чином, суб’єкт малого підприємництва для обкладання єдиним податком повинен враховувати всі надходження, отримані на розрахунковий рахунок та в касу від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), суми позареалізаційних доходів, у тому числі й суму кредиторської заборгованості, за якою минув термін позовної давності, та суми виручки від іншої реалізації.

Консультують фахівці Департаменту юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 / 2003