• Рішення третейського суду


Чи є рішення третейського суду підставою для зупинення нарахування пені за порушення термінів, передбачених статтями 1 та 2 Закону України від 23.09.94 р. № 185/94-ВР?

 

Законом № 185/94-ВР встановлено порядок розрахунків в іноземній валюті при здійсненні експортно-імпортних операцій та визначено відповідальність за недотримання термінів розрахунків.
Згідно зі ст. 4 Закону № 185/94-ВР порушення резидентами термінів, передбачених статтями 1 i 2 Закону, тягне за собою стягнення пені за кожний день прострочення у розмірі 0,3 відсотка від суми неодержаної виручки (митної вартості недопоставленої продукції) в іноземній валюті, перерахованої у грошову одиницю України за валютним курсом Нацбанку України на день виникнення заборгованості.
У разі прийняття судом або арбітражним судом, Міжнародним комерційним арбітражним судом чи Морською арбітражною комісією при Торгово-промисловій палаті України позовної заяви резидента про стягнення з нерезидента заборгованості, яка виникла внаслідок недотримання нерезидентом термінів, передбачених експортно-імпортними контрактами, терміни, передбачені статтями 1 i 2 цього Закону, зупиняються i пеня за їх порушення в цей період не сплачується.
У разі прийняття судом або арбітражним судом рішення про задоволення позову пеня за порушення термінів, передбачених статтями 1 i 2 цього Закону, не сплачується з дати прийняття позову до розгляду судом або арбітражним судом.
У ст. 4 Закону наведено судові органи, рішення яких є підставою для зупинення нарахування пені за порушення термінів, передбачених статтями 1 та 2 цього Закону, i в переліку зазначених у цій статті судових органів третейські суди відсутні.
Відповідно до ст. 18 Закону № 3018-III систему судів загальної юрисдикції складають місцеві суди, апеляційні суди, Апеляційний суд України, Касаційний суд України, вищі спеціалізовані суди, Верховний Суд України.
Враховуючи викладене, третейські суди не входять у систему судів загальної юрисдикції, а також у систему господарських судів, тому поширювати поняття «суд» на третейські суди законодавчих підстав немає.
Також Вищий арбітражний суд України своїм листом від 01.08.2000 р. № 01-8/383 зазначає, що перелік названих у ст. 4 Закону судових органів та арбітражів (третейських судів) є вичерпним i розширеному тлумаченню не підлягає.
Таким чином, враховуючи те, що третейський суд не відноситься до жодного із зазначених у ст. 4 Закону № 185/94-ВР судових органів, прийняття ним рішення про задоволення позову резидента не є підставою для зупинення нарахування пені за порушення термінів, передбачених статтями 1 та 2 цього Закону.

Консультують фахівці Департаменту податкового аудиту та валютного контролю ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 / 2003