• Здійснення імпортної частини товарообмінної (бартерної) операції


Який порядок підтвердження здійснення імпортної частини товарообмінної (бартерної) операції у зовнішньоекономічній сфері?

 

Порядок здійснення товарообмінних (бартерних) операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності регулюється Законом № 351-XIV, яким передбачено відповідальність за порушення його норм та визначено повноваження i функції державних органів під час здійснення контролю за проведенням таких операцій.
Відповідно до п. 2.1 ст. 2 Закону № 351-XIV товари, що імпортуються за бартерним договором, підлягають ввезенню на митну територію України у строки, зазначені в такому договорі, але не пізніше 90 календарних днів з дати митного оформлення (дати оформлення вантажної митної декларації на експорт) товарів, що фактично експортовані за бартерним договором, а в разі експорту за бартерним договором робіт i послуг — з дати підписання акта або іншого документа, що засвідчує виконання робіт, надання послуг.
Датою ввезення товарів за бартерним договором на митну територію України вважається дата їх митного оформлення (дата оформлення вантажної митної декларації на імпорт), а в разі імпорту за бартерним договором робіт або послуг — дата підписання акта або іншого документа, що засвідчує виконання робіт, надання послуг.
Згідно п. 3.1 ст. 3 Закону № 351-XIV порушення суб’єктом зовнішньоекономічної діяльності України передбачених частинами 1 — 3 ст. 2 Закону строків ввезення товарів (виконання робіт, надання послуг), що імпортуються за бартерним договором, тягне за собою згідно зі ст. 3 Закону № 351-XIV стягнення пені за кожний день прострочення у розмірі 0,3 відсотка вартості неодержаних товарів (робіт, послуг), що імпортуються за бартерним договором.
Положенням про вантажну митну декларацію (ВМД), затвердженим постановою № 574, передбачено, що ВМД вважається оформленою за наявності на всіх її аркушах особистої номерної печатки інспектора митниці, який здійснив митне оформлення товару.
Оформлена ВМД засвідчує надання суб’єкту зовнішньоекономічної діяльності права на розміщення товарів у визначений митний режим i підтверджує права та обов’язки зазначених у ВМД осіб щодо здійснення ними відповідних правових, фінансових, господарських та інших операцій.
Враховуючи те, що відповідно до Закону № 351-XIV датою ввезення товарів за бартерним договором вважається дата оформлення ВМД на імпорт, а імпорт — це митний режим, відповідно до якого товари ввозяться на митну територію України для вільного обігу без обмеження строку їх перебування на цій території та можуть використовуватися без будь-яких митних обмежень, підтвердженням здійснення товарообмінної (бартерної) операції у зовнішньоекономічній сфері є належним чином оформлена ВМД типу ІМ-40 (митний режим випуску у вільний обіг).

Консультують фахівці Департаменту податкового аудиту та валютного контролю ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 / 2003