• Відшкодування позивачу судових витрат


Державне мито

Господарський суд задовольнив вимоги позивача на 70%. При цьому позивач до подання позовної заяви сплатив 100% державного мита в дохід бюджету. В якому розмірі повинен сплатити державне мито відповідач?

 

Справляння державного мита в Україні регулюється Декретом № 7-93, яким визначено платників державного мита на території України (фізичні та юридичні особи — за вчинення в їх інтересах дій та видачу документів, що мають юридичне значення, уповноваженими на те органами), об’єкти справляння державного мита, тобто за що саме воно справляється, розміри ставок державного мита та порядок його сплати.
Порядок подання позову i сплати державного мита визначено Господарським процесуальним кодексом України. Відповідно до ст. 55 зазначеного Кодексу ціну позову визначає позивач, а у випадках неправильного її зазначення — суддя. Ці положення викладено в Інструкції № 15, якою визначено, що державне мито сплачується до подання позовної заяви або заяви про перегляд її за нововиявленими обставинами.
Якщо господарський суд прийняв рішення про задоволення вимог позивача i сплату державного мита поклав на відповідача, то відповідач зобов’язаний виконати рішення суду i відшкодувати позивачу судові витрати i сплачене позивачем державне мито відповідно до задоволених вимог.

Консультують фахівці департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 / 2003