• Облік електричної енергії


Чи застосовується п. 5.9 ст. 5 Закону № 334/94-ВР для податкового обліку прибутку (убутку) балансової вартості купленої та проданої енергопостачальними підприємствами (обленерго) електричної енергії?

 

Відповідно до п. 5.9 ст. 5 Закону № 334/94-ВР платник податку веде податковий облік приросту (убутку) балансової вартості товарів (крім тих, що підлягають амортизації, та цінних паперів), сировини, матеріалів, комплектуючих виробів, напівфабрикатів, малоцінних предметів (за текстом — запасів) на складах, у незавершеному виробництві та залишках готової продукції, витрати на придбання та поліпшення (перетворення, зберігання) яких включаються до складу валових витрат згідно з цим Законом (за винятком тих, що отримані безкоштовно).
У разі коли балансова вартість таких запасів на кінець звітного періоду перевищує їх балансову вартість на початок того самого звітного періоду, різниця включається до складу валових доходів платника податку в такому звітному періоді.
У разі коли балансова вартість таких запасів на кінець звітного періоду є меншою за їх балансову вартість на початок того самого звітного періоду, різниця включається до складу валових витрат платника податку в такому звітному періоді.
У разі убутку запасів оцінка їх вартості здійснюється за методом вартості перших за часом надходжень (ФІФО) або за методом ідентифікованої вартості відповідної одиниці запасів, що визначається платником податку згідно з відповідним національним положенням (стандартом) бухгалтерського обліку. Застосовані платником податку методи обліку вартості запасів не можуть змінюватися протягом звітного податкового року.
Відповідно до п. 2 ст. 3 Закону № 996-XIV бухгалтерський облік є обов’язковим видом обліку, який ведеться підприємством. Фінансова, податкова, статистична та інші види звітності, що використовують грошовий вимірник, грунтуються на даних бухгалтерського обліку.
Методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про запаси i розкриття її у фінансовій звітності регулюються ПБО 9. Відповідно до ПБО 9 запаси — це активи, які:
утримуються для подальшого продажу за умов звичайної господарської діяльності;
перебувають у процесі виробництва з метою подальшого продажу продукту виробництва;
утримуються для споживання під час виробництва продукції, виконання робіт та надання послуг, а також управління підприємством.
Таким чином, п. 5.9 ст. 5 Закону № 334/94-ВР у частині податкового обліку товарів на складах є регулюючим для товарів, які за фізичними властивостями можуть утримуватися та складуватися. Отже, для податкового обліку прибутку (убутку) балансової вартості купленої та проданої енергопостачальниками підприємствам електричної енергії п. 5.9 ст. 5 Закону № 334/94-ВР не застосовується.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 45 / 2003