• Відсутність спеціального рахунку у фермерського господарства


Фермерські господарства мали право на використання спеціального режиму, передбаченого Указом № 1328/98, були зареєстровані платниками ПДВ i протягом двох років не здійснювали реалізації продукції. Вирощена продукція використовувалась для сівообороту та виплати заробітної плати. Спеціальні рахунки не відкривалися. ПДВ, нарахований при виплаті заробітної плати продукцією, був перерахований до бюджету до закінчення пільгового періоду. Чи застосовується адміністративний штраф при закритті господарств?
(Фермерські господарства «Південь», «Петунія»,
«Надія-А», «Нектар-2», с. Брускінське, Великоолександрівський р-н, Херсонська обл.)

 

Сільськогосподарські товаровиробники, які мають право на використання спеціального режиму оподаткування та сплати сум ПДВ, нараховані до сплати суми ПДВ залишають у своєму розпорядженні й використовують їх на придбання матеріально-технічних ресурсів виробничого призначення (п. 11.29 ст. 11 Закону № 168/97-ВР). У разі нецільового використання акумульованих коштів вони стягуються до Держбюджету України у безспірному порядку.
Порядок акумуляції та використання зазначених коштів затверджено постановою № 271.
Згідно із зазначеним Порядком на підставі даних бухгалтерського та податкового обліку сільськогосподарські товаровиробники складають окремі податкові декларації з пільгової (п. 11.29 ст. 11 Закону № 168/97-ВР) та іншої діяльності й у терміни, передбачені законодавством для звітності, подають їх до органів державної податкової служби.
Водночас слід зазначити, що пп. 7.7.2 п. 7.7 ст. 7 Закону № 168/97-ВР передбачено подання податкових декларацій незалежно від того, виникло чи не виникло в цьому періоді податкове зобов’язання.
Залишок податкових зобов’язань по спеціальній податковій декларації перераховується сільськогосподарськими товаровиробниками з поточного рахунку на окремий рахунок, який зазначеними суб’єктами господарювання повинен бути відкритий протягом одного звітного періоду, в терміни, передбачені для перерахування суми ПДВ до бюджету. Не перераховані на окремий рахунок зазначені кошти вважаються такими, що використовуються не за цільовим призначенням, i підлягають стягненню до держбюджету в безспірному порядку.
Щодо адміністративного штрафу, то п. 11 ст. 11 Закону № 509-ХІІ надано право податковим органам накладати адміністративні штрафи на керівників та інших посадових осіб підприємств, установ, організацій, винних у відсутності податкового обліку або веденні його з порушенням встановленого порядку, та в інших випадках, передбачених цим пунктом.
За наявності вищезазначених порушень до господарств застосовуються відповідні штрафні санкції.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 45 / 2003