• Тютюн для кальяну


Фізична особа — суб’єкт підприємницької діяльності має намір ввозити з Єгипту та інших країн тютюн для кальяну. Чи сплачується акцизний збір під час його ввезення та чи підлягає маркуванню така продукція?
(М. Пиріг, м. Київ)

 

У разі ввезення на митну територію України обробленого промислового тютюну i його замінників, тютюну гомогенізованого або відновленого, тютюнових екстрактів та есенцій, які не підлягатимуть подальшій технологічній переробці, акцизний збір справляється відповідно до чинного законодавства (п. 6 ст. 6 Закону № 329/95-ВР).
Датою сплати акцизного збору є момент оформлення ВМД з метою вільного використання підакцизних товарів на митній території України, а саме проставлення на ВМД відбитка особистої номерної печатки інспектора митниці. Перерахування відповідних сум коштів на спецрахунок митного органу здійснюється платником податку (або особою, уповноваженою на декларування на підставі договору) до оформлення попередньої ВМД на підакцизні товари в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Перерахування коштів вважається здійсненим з моменту їх надходження на спецрахунок митного органу (Постанова № 390, Порядок № 33).
Положенням № 129 визначено перелік окремих видів товарів, ввезення яких на митну територію України здійснюється за умови подання попередньої ВМД (до переліку увійшли підакцизні товари, у тому числі: тютюнова сировина, тютюнові відходи (код УКТ ЗЕД 2401), сигари, включаючи сигари з відрізаними кінцями, сигарили (тонкі сигари) та сигарети, цигарки, з тютюном або його замінниками (код 2402), тютюн та замінники тютюну, інші, промислового виробництва, тютюн гомогенізований або відновлений, тютюнові екстракти та есенції (код 2403)), а також установлено порядок заповнення й оформлення попередньої ВМД. Умовою переміщення через митний кордон України окремих видів товарів є оформлення попередньої ВМД та її електронної копії митним органом за місцем державної реєстрації суб’єкта підприємницької діяльності — одержувача товарів.
Ставки акцизного збору на тютюнові вироби встановлено Законом № 30/96-ВР відповідно до кодів виробів за Гармонізованою системою опису та кодування товарів (з 1 січня 2004 р. акцизні ставки встановлюються відповідно до кодів УКТ ЗЕД, яка базується на ГС).
На тютюн для паління (в тому числі із замінниками або без замінників тютюну у будь-якій пропорції) (коди за ГС 2403 10 000, за УКТ ЗЕД 2403 10) та на тютюн для жування i тютюн для нюхання (коди за ГС 2403 99 100, за УКТ ЗЕД 2403 99 10 00) встановлено акцизну ставку в розмірі 10 грн. за 1 кг. З 1 січня 2004 р. додатково встановлюється адвалорна акцизна ставка в розмірі 5% від обороту з реалізації цього тютюну.
Згідно зі ст. 1 Закону № 481/95-ВР та ст.1 Закону № 329/95-ВР до тютюнових виробів включено не лише сигарети, цигарки, сигари, сигарили, а й тютюн (люльковий, нюхальний, смоктальний, жувальний), інші вироби з тютюну i його замінники, що впливають на фізіологічний стан людини під час їх вживання.
Наявність марки акцизного збору на пачці (упаковці) тютюнових виробів є однією з умов для ввезення на митну територію України i реалізації їх споживачам (ст. 7 Закону № 329/95-ВР).
На тютюнові вироби акцизні марки наклеюються, по-перше, на пачки сигарет та цигарок серійного виробництва, сигар, сигарил, а також цигарок, упакованих у сувенірні коробки (незалежно від їх розміру), так, щоб вони обов’язково розривалися під час відкривання, по-друге, на тютюнові вироби в упаковці, що підлягає обгортанню у поліпропіленову плівку, — під плівку (Положення № 567).
Суб’єкти підприємницької діяльності, включаючи громадян, які займаються підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи, які уклали зовнішньоекономічні договори (контракти) з іноземними виробниками на поставку в Україну алкогольних напоїв i тютюнових виробів, підлягають реєстрації у продавця марок як імпортери з одержанням посвідчення за формою згідно з додатком 2 Положення № 567.

Консультують фахівці Департаменту з питань адміністрування акцизного збору і контроль за виробництвом та обігом підакцизних товарів (ДААК) ДПА України