• Списання пені з прибуткового податку з громадян


За актом документальної перевірки від 14.04.2003 р. платнику податків нараховано пеню за несвоєчасну сплату прибуткового податку з громадян. У липні 2003 р. Торгово-промислова палата України надала висновок про настання форс-мажорних обставин внаслідок несприятливих погодних умов, що спричинили загибель сільськогосподарських культур станом на 14.04.2003 р. Чи підлягає списанню відповідно до п. 18.2 ст. 18 Закону № 2181-III нарахована підприємству пеня з прибуткового податку з громадян?
(ЗАТ «Колос», с. Матросівка, Миколаївська обл.)

 

Відповідно до п. 2 Порядку № 103 списання безнадійного податкового боргу органами державної податкової служби здійснюється щодо всіх видів пені, які зараховуються до бюджетів усіх рівнів та державних цільових фондів.
При цьому визначення сум безнадійного податкового боргу, що підлягає списанню органами державної податкової служби, здійснюється за даними карток особових рахунків платників податків, які ведуться в органах державної податкової служби в установленому порядку, станом на день виникнення безнадійного податкового боргу.
Інструкцією № 37 визначено, що нарахування пені здійснюється в особових рахунках платників податків у розділі «Розрахунки нарахування та сплати пені» за відповідними кодами операцій, одним з яких є нарахування пені за актами документальних перевірок у випадках, передбачених чинним законодавством.
Таким чином, якщо станом на 14.04.2003 р. сума пені з прибуткового податку з громадян, донарахована за актом документальної перевірки від 14.04.2003 р., знайшла відображення в картках особових рахунків підприємства, така сума пені підлягає списанню на загальних підставах. Якщо ж суму пені не було відображено в картках особових рахунків платника станом на зазначену дату, в такому випадку списання не здійснюється.

Консультують фахівці Департаменту стягнення податкового боргу ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 45 / 2003