• Навчання в державному вузі відповідно до нового Закону № 889-IV


На яку суму громадянину повинно бути зменшено сукупний оподатковуваний дохід відповідно до нового Закону № 889-IV, якщо він оплачує навчання дочки в державному вузі? Вартість навчання становить 500 грн. за календарний місяць.

 

Законом № 889-IV, який набирає чинності з 01.01.2004 р. за винятком окремих його статей, визначено (пп. 4.3.20 п. 4.3 ст. 4), що до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку не включається сума коштів, сплачена працедавцем на користь закладів освіти у рахунок компенсації вартості підготовки чи перепідготовки платника податку — найманої особи за профілем діяльності чи загальними виробничими потребами такого працедавця, але не вище розміру суми місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 (на сьогодні ця сума становить 510 грн. (365 x 1,4)), у розрахунку на кожний повний чи неповний місяць підготовки чи перепідготовки такої найманої особи.
Якщо така наймана особа припиняє трудові відносини з таким працедавцем впродовж такого навчання або до закінчення другого календарного року від року, в якому закінчується таке навчання, то сума, сплачена у компенсацію вартості такого навчання, прирівнюється до додаткового блага, наданого такій найманій особі протягом року, на який припадає таке припинення трудових відносин, та підлягає оподаткуванню у загальному порядку.
Крім того, платник податку має можливість отримати податкове відшкодування (податковий кредит) у такому самому розмірі у разі сплати коштів за своє навчання чи навчання члена його сім’ї першого ступеня споріднення (чоловік, дружина, діти як чоловіка, так i дружини, в тому числі усиновлені).
Підставою для включення платником податку до податкового кредиту сум коштів, сплачених за навчання, є наявність у нього відповідних документів, які підтверджують сплату цих сум, наприклад платіжне доручення на безготівкове перерахування коштів, або квитанція банку чи відділення зв’язку, або довідка працедавця, який за дорученням платника податку здійснював перерахування сум коштів із одержуваного ним доходу на його навчання чи навчання інших членів його сім’ї першого ступеня споріднення до навчальних закладів.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 45 / 2003