Оподаткування доходів фізичних осіб від здавання побутового металобрухту


 
 

Металобрухт є найважливішою стратегічною та енергозберігаючою сировиною для металургійного виробництва.
Відносини, що виникають у процесі здійснення операцій з металобрухтом, регулюються Законом
№ 619-ХІV, спрямованим на захист інтересів підприємств вітчизняної металургійної галузі та забезпечення екологічної безпеки довкілля.
Відповідно до вимог Закону № 619-ХІV здійснення операцій з металобрухтом (збирання, переробка, транспортування, реалізація брухту чорних та кольорових металів) підлягає ліцензуванню та проводиться лише спеціалізованими або спеціалізованими металургійними переробними підприємствами, а також їх приймальними пунктами.
Статтею 4 Закону № 619-ХІV заборонено купівлю промислового брухту у фізичних осіб, від яких спеціалізовані підприємства можуть приймати лише побутовий металобрухт за переліком видів, встановлених постановою № 1696.
Побутовий металобрухт — це не придатні для прямого використання вироби побутового призначення або частини цих виробів, які містять чорні або кольорові метали чи їх сплави i які втратили експлуатаційну цінність.
Ліцензуванню не підлягає діяльність фізичних осіб, пов’язана зі збиранням та реалізацією побутового брухту чорних i кольорових металів, а також діяльність фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності i юридичних осіб, пов’язана зі збиранням та реалізацією промислового брухту чорних та кольорових металів, який утворився в результаті їх діяльності.
Згідно із порядком здійснення операцій з металобрухтом, встановленим ст. 4 Закону № 619-ХІV, приймання побутового металобрухту від фізичних осіб дозволяється лише при пред’явленні ними документа, який засвідчує особу, та обов’язково оформляється актом приймання. В акті приймання побутового металобрухту від фізичних осіб зазначаються дані документа, який засвідчує особу, та опис побутового металобрухту.
Оплата закупленого у фізичних осіб металобрухту здійснюється через каси в банках готівкою або шляхом поштового переказу за рахунок суб’єкта підприємницької діяльності, який здійснює операції з металобрухтом.
На цей час (до 01.01.2004 р.) доходи, одержувані громадянами від заготівлі i продажу металобрухту, оподатковуються прибутковим податком у порядку, визначеному розділом IV Декрету № 13-92, як «інші доходи», одержувані громадянами від регулярної (систематичної) діяльності (п. 4 ст. 14 цього Декрету).
У разі виникнення у громадян протягом календарного року такого джерела доходу вони подають до податкового органу за місцем свого проживання декларацію, в якій зазначають розмір фактичного доходу за перший місяць та розмір очікуваного (оціночного) доходу до кінця поточного року. Декларація подається протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця, в якому одержано дохід, тобто не пізніше 20 числа наступного місяця.
На підставі цієї декларації податковий орган у 15-денний строк з дня її одержання нараховує до сплати прибутковий податок у вигляді авансових платежів за строками сплати, що не настали. Декретом № 13-92 встановлено такі строки сплати авансових платежів: до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня i до 15 листопада (п. 3 ст. 14).
У разі припинення існування джерела доходу протягом року, а також у випадках здійснення громадянами несистематичного продажу металобрухту (не більше чотирьох разів на рік) спеціалізованим підприємствам сума одержаних ними доходів включається до складу декларації за наслідками такого календарного року, яку належить подавати до податкового органу у строки, визначені законом.
Закон № 889-IV, який набирає чинності з 1 січня 2004 р., запроваджується на зміну Декрету № 13-92.
Окремі його статті набудуть чинності пізніше. Але вже сьогодні є сенс ознайомитися зі змінами в оподаткуванні доходів громадян, в тому числі оподаткуванні доходів фізичних осіб від здавання побутового брухту чорних або кольорових металів (далі — побутовий металобрухт).
Постановою № 1698 затверджено Порядок оподаткування доходів фізичних осіб від здачі побутового брухту чорних або кольорових металів, який розроблено відповідно до пп. 4.3.31 п. 4.3 ст. 4 Закону № 889-IV i яким визначено механізм оподаткування таких доходів.
У зв’язку зі змінами в законодавчому полі в наступному році встановлюються інші правила в оподаткуванні доходів фізичних осіб від здавання побутового металобрухту.
У разі виплати доходів за зданий побутовий металобрухт особа, що його закуповує, вважається податковим агентом стосовно платника податку — їх продавця й зобов’язана нарахувати, утримати та сплатити (перерахувати) до бюджету податок із суми такої виплати та за його рахунок.
Податковий агент — юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ) або фізична особа чи нерезидент (його представництво), які незалежно від їх організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками зобов’язані нараховувати, утримувати та сплачувати цей податок до бюджету від імені та за рахунок платника податку, вести податковий облік та подавати податкову звітність податковим органам, а також нести відповідальність за порушення його норм.
Податковим агентом, зокрема, є фізична особа — суб’єкт підприємницької діяльності, яка використовує найману працю інших фізичних осіб, щодо виплати заробітної плати (інших виплат і винагород) таким іншим фізичним особам.
Доходи від здавання фізичними особами побутового металобрухту оподатковуються під час їх виплати за рахунок цих доходів за ставкою, встановленою п. 7.1 ст. 7 Закону № 889-IV, яка становитиме 15% отриманих зазначених доходів.
Проте на перехідний період, з 1 січня 2004 р. до 31 грудня 2006 р., ставку оподаткування встановлено на рівні 13% об’єкта оподаткування.
Сума доходу, нарахованого на користь фізичних осіб — платників податку за зданий побутовий металобрухт, сума нарахованого та утриманого з цього доходу податку та сума доходу, що підлягає виплаті фізичним особам — платникам податку, визначаються в акті приймання побутового металобрухту, який оформляється за зразком, згідно з додатком.
Акт (див. зразок) заповнюється кульковою ручкою з пастою темного кольору в присутності фізичної особи, що здає побутовий металобрухт.
В акті проставляються назва підприємства, код згідно з ЄДРПОУ, дата приймання металобрухту, ідентифікаційний номер у Державному реєстрі фізичної особи, яка здає брухт, та її прізвище, ім’я i по батькові, місце проживання, а також обов’язково проставляються паспортні дані (серія, номер, ким i коли видано) або дані іншого документа, що посвідчує особу.
У графі «Опис побутового металобрухту» перелічуються види брухту, які здає фізична особа, далі зазначається його загальна вага.
У кінці акта зазначаються прізвище, ім’я та по батькові відповідальної особи підприємства — податкового агента, його підпис та підпис особи, яка здала побутовий металобрухт.
У наступному році провадити виплату фізичним особам коштів готівкою за закуплений у них побутовий металобрухт безпосередньо заборонено. Оплата має здійснюватися лише через установи банків готівкою або поштовим переказом за рахунок підприємства, що його закуповує.
Податковий агент подає до банку єдиний платіжний документ на виплату фізичній особі доходу та перерахування до бюджету податку, утриманого із суми такої виплати за рахунок цієї виплати, i зобов’язаний у строки, встановлені законом для податкового кварталу, протягом 40 календарних днів, що настають після звітного періоду, подати до органу державної податкової служби за місцем свого розташування податковий розрахунок сум доходу, виплачених (перерахованих) на користь фізичних осіб за зданий побутовий металобрухт, а також сум утриманого з них податку.
Податковий розрахунок подається за ф. № 1ДФ, який затверджено наказом № 451.

Файл. PDF (14 kb)

Ганна ГАРКАВЕНКО,
головний державний податковий інспектор
Департаменту оподаткування фізичних осіб
ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 45 / 2003