ПЛАТА ЗА КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ


Особа придбала квартиру в ДГО "Житло-інвест". Спочатку вона була інвестором будівництва своєї квартири, а з 30 вересня 2003 р. отримала свідоцтво про право власності на цю квартиру.

ДКП "Житло-сервіс", що обслуговує будинок, де проживає заявниця, з серпня 2003 р. почало виставляти рахунки на сплату квартплати, опалення тощо. Фактично у серпні-вересні заявниця не була власницею квартири, тому, чи має вона платити за перелічені послуги за цей період?


Відповідно до ст. 9 Закону України "Про інвестиційну діяльність" від 18. 09.1991 р. основним правовим документом, який регулює взаємовідносини між суб'єктами (інвесторами і учасниками) інвестиційної діяльності, є договір (угода).

Згідно з ч. 5 ст. 7 цього Закону інвестор має право володіти, користуватися і розпоряджатися об'єктами та результатами інвестицій, відповідно до законодавчих актів України. Також до компетенції суб'єктів інвестиційної діяльності належить укладення договорів, вибір партнерів, визначення зобов'язань, будь-яких інших умов господарських взаємовідносин, що не суперечать законодавству України. У договорі обумовлюється строк завершення будівництва, коли особа (інвестор) стає безпосереднім власником квартири чи відразу після здачі будинку, чи за інших умов.

А відповідно до ч. 1 ст. 128 ЦК України — право власності (право оперативного управліїшя) у набувача майна за договором виникає з моменту передачі речі, якщо інше не передбачено законом або договором. Передачею визнається вручення речей набувачеві.

Саме тому важливим є те, коли саме заявниці було надано квартиру в користування після завершення будівництва відповідного об'єкта інвестування, оскільки з того моменту заявниця вже мала можливість користуватись комунальними послугами.

Отже, якщо заявниця почала проживати у цій квартирі та користувалися комунальними послугами з серпня, хоча офіційно власником квартири стала лише 30 вересня 2003 року, вона, на нашу думку, повинна платити за комунальні послуги (водопостачання, газ, електричну, теплову енергію) з моменту вселення в квартиру, якщо інше не було передбачено умовами договору, укладеного між заявницею як інвестором і ДГО "Житло-інвест", та умов інших договорів.

Щодо квартирної плати — то як випливає зі змісту ст. 68 ЖК України, її сплачують наймачі, а не власники жилих приміщень. А оскільки заявниця не була наймачем даної квартири, тому не повинна була сплачувати квартплату.

Людмила ГАВУРА

ВІДПОВІДІ підготували студенти-консультанти юридичної клініки "Аd Аstra" під керівництвом викладача-куратора В. Єлова (юридичний факультет Волинського державного університету імені Лесі Українки)

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 48-49 (440-441) від 6 листопада - 12 грудня 2003 року;