• Працівники утримуються за рахунок бюджету


Комунальний податок

У штаті держпідприємства (держлісгосп) значаться працівники, які утримуються за рахунок коштів, виділених з бюджету. Чи повинен нараховуватися комунальний податок за чисельність цієї категорії працюючих?

 

Відповідно до ст. 17 Закону № 1251-ХІІ сплата податків i зборів (обов’язкових платежів) провадиться у порядку, встановленому цим Законом та іншими законами України.
Статтею 15 цього Закону визначено місцевий податок — комунальний. Пунктом 3 зазначеної статті передбачено, що місцеві податки i збори (обов’язкові платежі), механізм справляння та порядок їх сплати встановлюються сільськими, селищними, міськими радами відповідно до переліку i в межах граничних розмірів ставок, установлених законами України. При цьому комунальний податок є обов’язковим для встановлення органами місцевого самоврядування за наявності об’єктів оподаткування або умов, з якими пов’язано запровадження цього збору.
Порядок справляння місцевих податків i зборів визначено Декретом № 56-93. Згідно зі ст. 15 цього Декрету комунальний податок справляється з юридичних осіб, крім бюджетних установ, організацій, планово-дотаційних та сільськогосподарських підприємств.
Крім цього, справляння комунального податку зупинено для сільськогосподарських товаровиробників — платників фіксованого сільськогосподарського податку та на період проведення експерименту для підприємств легкої та деревообробної промисловості Чернівецької області — учасників економічного експерименту.
Таким чином, у разі якщо держлісгосп не підпадає під перелік суб’єктів, яким надано пільги щодо сплати комунального податку, він є його платником на загальних підставах, якщо інше не передбачено рішенням відповідного органу місцевого самоврядування.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 / 2003