• Підприємство працює цілодобово


Реєстратори розрахункових операцій

Який порядок заповнення книги обліку розрахункових операцій та порядок застосування розрахункових книжок при цілодобовій роботі підприємства?

 

Пунктом 7.4 розділу сьомого Порядку реєстрації та ведення книг обліку розрахункових операцій i розрахункових книжок, затвердженого наказом № 614, встановлено, що використання книги передбачає, зокрема, щоденне виконання записів про рух готівки, а також здійснення записів про реквізити розрахункових квитанцій до початку використання розрахункової книжки та безпосередньо після закінчення її використання у межах робочого дня чи зміни.
Отже, запис про рух готівки повинен здійснюватися принаймні один раз на день. У разі цілодобової роботи підприємства при виконанні такого запису враховуються дані за певний період попереднього та частину поточного дня. Тому в графі «Дата» доцільно зазначити час i дату початку обліку готівки та час i дату закінчення такого обліку за окремим записом. Момент здійснення запису вважатиметься моментом закінчення використання розрахункової книжки для періоду, що зазначено в поточному записі у графі «Дата». Цей самий момент буде початком використання розрахункової книжки для наступного такого періоду.
Конкретний час здійснення щоденних записів про рух готівки та про реквізити розрахункових квитанцій суб’єкт підприємницької діяльності може визначати самостійно. Якщо роботу підприємства організовано як позмінну у дві чи три зміни за добу, то можна виконувати записи в книзі обліку розрахункових операцій двічі чи тричі за робочий день.

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 47 / 2003