• Трудовий стаж


У 1997 — 1998 рр. громадянин працював на приватному підприємстві. При виході на пенсію Пенсійним фондом йому не було враховано період роботи на зазначеному підприємстві, тому що утримані з його заробітної плати 0,5% сплачувалися підприємством до Пенсійного фонду. На сьогодні підприємство припинило діяльність, бухгалтерські та інші документи знищено. Трудові книжки працівникам не повернуто. Як встановлюватиметься трудовий стаж та чи правомірні дії Пенсійного фонду
у зазначеному випадку?

 

Відповідно до ст. 62 Закону № 1788-XII основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка працівника. За її відсутності або відсутності відповідних записів у ній стаж підтверджується іншими документами в порядку, визначеному постановою № 637.
Враховуючи наведене, періоди роботи фізичних осіб, які працюють на умовах трудового договору
у суб’єктів підприємницької діяльності, зараховуються до стажу роботи для призначення пенсії на загальних підставах, незалежно від стану розрахунків даного суб’єкта з Пенсійним фондом України.
Одночасно зауважимо, що з 01.01.2004 p., тобто
з моменту набрання чинності Законом № 1058-IV, умовами для призначення пенсії за віком є досягнення відповідного пенсійного віку та наявність страхового стажу. Страховим стажем визначено період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 47 / 2003