• Податковий борг, який виник у зв’язку з виплатою заробітної плати негрошовою формою


Чи підлягає списанню податковий борг відповідно до ст. 18 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» (зі змінами та доповненнями), який виник у зв’язку з виплатою заробітної плати негрошовою формою оплати праці, а саме товаром?

 

Законом № 1127-IV доповнено п. 18.3 ст. 18 Закону № 2181-III. Зазначена норма передбачає здійснення списання i розстрочення податкового боргу, пов’язаного з виплатою заробітної плати негрошовою формою розрахунків шляхом взаємозаліку заборгованості по позиках та/або товарному кредиту.
При цьому списанню підлягає лише податковий борг, що виник у зв’язку з погашенням (виплатою) кредиторської заборгованості по заробітній платі, яка рахувалася за даними бухгалтерського обліку платника станом на 31 грудня 1999 р. шляхом взаємозаліку дебіторської заборгованості по позиках або товарному кредиту працівникам згідно з бухгалтерським обліком платників податків.
Порядок проведення органами Пенсійного фонду України списання та розстрочення податкового боргу, пов’язаного з виплатою заробітної плати негрошовою формою розрахунків, затверджено постановою № 15-4.
Зокрема, п. 7 зазначеного Порядку встановлено, що списанню не підлягає податковий борг, а також нараховані на нього суми пені, якщо такий борг виник у зв’язку з виплатою заробітної плати в натуральній формі.

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 47 / 2003