• Постачання паливом повітряних суден


Підприємство здійснює постачання авіаційним паливом повітряних суден українських та іноземних авіакомпаній у міжнародному аеропорту. Відповідно до пп. 6.2.1 п. 6.2 ст. 6 Закону № 168/97-ВР операції з продажу товарів, що були вивезені (експортовані) платником податку за межі митної території України, оподатковуються за нульовою ставкою. За яких умов продавець авіаційного палива може застосовувати нульову ставку?

 

Операції з поставки для заправки або постачання повітряних суден, що виконують міжнародні рейси для навігаційної діяльності чи перевезення пасажирів або вантажів за плату, оподатковуються за нульовою ставкою (пп. 6.2.1 п. 6.2 ст. 6 Закону № 168/97-ВР).
Відповідно до зазначеної норми Закону № 168/97-ВР умовами застосування нульової ставки за вказаними операціями для продавця є обумовлене договором купівлі-продажу та документально підтверджене покупцем фактичне використання зазначених пально-мастильних матеріалів виключно для заправки повітряних суден, що виконують міжнародні рейси.
Відповідно до міжнародної практики щодо фінансово-бухгалтерського обслуговування міжнародних перевезень вантажів та пасажирів, а також враховуючи роз’яснення з цього питання, надане листом № 06-10/819, постачання літаків означає здійснення експлуатаційних закупок для технічно-функціональних потреб літаків, тобто під постачанням повітряних суден, які виконують міжнародні польоти, слід розуміти заправку цих літаків пально-мастильними матеріалами, навігаційні послуги із забезпечення польоту українською територією, в тому числі транзитного польоту, навігаційні послуги, пов’язані з посадкою-зльотом на аеродромах України, наземне обслуговування літаків, надання послуг персоналу з обслуговування повітряних суден, послуги в українських аеропортах з обслуговування пасажирів міжнародних рейсів, бортове харчування та напої, якими укомплектовуються літаки, що виконують міжнародні рейси.
Враховуючи вищевикладене, операції продавця з постачання авіаційного палива для заправки повітряних суден, що виконують міжнародні рейси, оподатковуються за нульовою ставкою за умови наявності належним чином оформлених договорів на заправку, обслуговування та постачання повітряних суден, що здійснюють такі рейси, а також ведення та документального підтвердження покупцем окремого обліку з використання зазначених поставок для обслуговування міжнародних рейсів, які повинні реєструватися в установленому порядку.
Невиконання вищеперелічених умов позбавляє такого продавця права застосовувати нульову ставку при здійсненні операцій з продажу авіаційного палива для заправки повітряних суден.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 48 / 2003