• Нарахування пені при погашенні податкового боргу шляхом подання уточнюючої декларації


Відповідно до Інструкції № 290 документом, що підтверджує суму та дату погашення податкового боргу, є, зокрема, податкова декларація (у тому числі уточнююча) з від’ємною сумою податкових зобов’язань. У разі погашення податкового боргу шляхом подання уточнюючої декларації нарахування пені закінчується датою фактичного здійснення погашення податкового боргу (його частини) платника податків, зафіксованою у відповідних документах. Як нараховується пеня при погашенні податкового боргу в разі надання уточнюючої податкової декларації до прийняття Інструкції № 290?
(Чернігівська обл.)

 

Наказом № 354 було доведено узагальнююче податкове роз’яснення щодо розуміння терміна «погашення податкового боргу» як зменшення абсолютного значення від’ємного сальдо розрахунків платника податків з бюджетом, підтверджене відповідним документом. Поряд з можливістю погашення податкового боргу шляхом подання платником податків платіжного документа про сплату суми платежу на практиці існують й інші варіанти його погашення, зокрема подання платником податків декларацій, у тому числі уточнюючих з від’ємним значенням суми податкових зобов’язань.
Уточнююча декларація з від’ємним значенням згідно з наказом № 503 проводиться в обліку за датою фактичного подання такої податкової декларації, тобто в цей день змінюється абсолютне значення від’ємного сальдо та нараховується пеня на суму уточнення.

Консультують фахівці Головного управління адміністрування облікових показників та звітності ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 48 / 2003