• Вихідна допомога


Прибутковий податок з громадян

Чи обкладається прибутковим податком вихідна допомога у зв’язку з виходом на пенсію у 55 років машиніста на залізничному транспорті?

 

Перелік пільг щодо прибуткового податку з громадян, категорії громадян та перелік документів, на підставі яких надаються ці пільги, наведено в пунктах 5 та 6 Інструкції № 12, розробленої на підставі ст. 23 Декрету № 13-92. Зокрема, згідно з пп. 5.27 Інструкції до сукупного оподатковуваного доходу, одержаного громадянами в період, за який здійснюється оподаткування, не включаються одноразові грошові виплати громадянам похилого віку у зв’язку з виходом на пенсію, що виплачуються відповідно до ст. 15 Закону № 3721-XII.
Статтею 15 Закону № 3721-XII визначено, що суми одноразової грошової виплати громадянам похилого віку, що здійснюється за рішенням трудового колективу за рахунок коштів підприємства у зв’язку з виходом на пенсію, не підлягають оподаткуванню.
Статтею 10 Закону № 3721-ХІІ визначено осіб, які визнаються громадянами похилого віку, зокрема чоловіків у віці 60 i жінок у віці 55 років i старше, а також осіб, яким до досягнення пенсійного віку залишилось не більше півтора року.
Якщо у разі виходу на пенсію громадянин одержує саме одноразову грошову виплату за вищезазначеними підставами в порядку, визначеному в колективному договорі, та із зазначенням у наказі керівника підприємства, що виплачена у зв’язку з виходом громадянина на пенсію сума є одноразовою грошовою виплатою, така виплата не включається до сукупного оподатковуваного доходу такого працівника незалежно від того, залишається він працювати після виходу на пенсію на підприємстві чи звільняється у зв’язку з виходом на пенсію.
Пільга, зазначена у пп. 5.27 Інструкції № 12, не поширюється на громадян, які виходять на пенсію з інших причин та на пільгових умовах, тобто із зменшенням пенсійного віку, визначених відповідною статтею Закону про пенсійне забезпечення чи іншого закону, оскільки вони за пенсійним віком не належать до категорії громадян похилого віку.
З 1 січня 2004 р. з набранням чинності Законом № 889-IV положення Декрету № 13-92 та Інструкції № 12 втрачають чинність, а згідно з положеннями Закону № 889-IV одноразові грошові виплати громадянам похилого віку у зв’язку з виходом на пенсію, що виплачуються відповідно до ст. 15 Закону № 3721-XII, обкладатимуться податком з доходів фізичних осіб на загальних підставах.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України