• Пільги інваліду II групи


Які пільги щодо сплати податку з власників транспортних засобів має інвалід II групи — власник автомобіля з об’ємом циліндра двигуна 2800 см3?

 

Чинний на сьогодні порядок оподаткування транспортних засобів регламентує Закон № 1963-ХІІ, яким визначено платників податку, об’єкти оподаткування, ставки та строки сплати податку, а також встановлено пільги.
Відповідно до ст. 1 цього Закону платниками податку з власників транспортних засобів є, зокрема, громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні транспортні засоби, а об’єктом оподаткування — транспортні засоби та інші самохідні машини й механізми під відповідним кодом Гармонізованої системи опису та кодування товарів, визначені ст. 2 цього Закону.
Статтею 4 Закону № 1963-ХІІ визначено категорії громадян, які мають пільги щодо сплати податку з власників транспортних засобів. До них, зокрема, відносяться особи, визначені у статтях 4 — 11 Закону № 3551-ХІІ, пунктах 1 i 2 ст. 14 Закону № 796-ХІІ, статтях 6 i 8 Закону № 3721-ХІІ, а також інваліди незалежно від групи інвалідності (у тому числі діти-інваліди за поданням органів соціального захисту), які звільняються від сплати податку щодо одного легкового автомобіля (мотоколяски) з об’ємом циліндрів двигуна до 2500 см3 або одного мотоцикла з об’ємом циліндрів двигуна до 650 см3, чи одного човна моторного або катера (крім спортивного) з довжиною корпусу до 7,5 м.
Громадяни, у власності яких знаходяться легкові автомобілі (код 87 03), вироблені в країнах СНД i взяті на облік в Україні до 1990 р. включно, звільняються від сплати податку на 50%.
Отже, пільга щодо сплати податку з власників транспортних засобів надається визначеним у ст. 4 Закону № 1963-ХІІ категоріям громадян за один легковий автомобіль або мотоцикл, чи човен моторний, що відповідають зазначеним параметрам (умовам). Пільг громадянам (незалежно від того, відносяться вони до пільгової категорії осіб чи ні) щодо сплати зазначеного податку стосовно інших транспортних засобів, ніж визначені Законом, на підставі якого він справляється, не передбачено, тому податок за такі автомобілі повинен сплачуватися платниками в порядку i розмірах, установлених цим Законом.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 48 / 2003