ЗЕМЕЛЬНИЙ ПОДАТОК


Підприємство орендує частії ІІ ну будівлі у бюджетної установи, звільненої від сплати земельного податку. Орендодавець вимагає від орендаря відшкодування сум земельного податку і в розрахунку орендної плати зазначає окремим рядком суму цього податку. Чи правомірні дії орендодавця?


Законом України "Про плату за землю" (в редакції Закону України від 19.09.1996 р. № 378/96-ВР зі змінами та доповненнями) .встановлено, що суб'єктами плати за землю (платниками) є власники землі та землекористувачі, яким земельну ділянку безпосередньо передано у власність або надано у користування, в тому числі на умовах оренди.

Власники та землекористувачі, крім орендарів, сплачують земельний податок. За земельні ділянки, надані в оренду, справляється орендна плата.

Відповідно до п. З ст. 12 вищенаведеного Закону заклади, установи та організації, які повністю утримуються за рахунок бюджету, звільняються від сплати земельного податку.

Однак якщо вони надають у тимчасове користування (оренду) земельні ділянки, окремі будівлі або їх частини, то земельний податок за передані в тимчасове користування земельні ділянки, будівлі або їх частини сплачується на загальних підставах.

Тому в цьому випадку бюджетна установа як землекористувач та орендодавець повинна сплачувати до бюджету земельний податок за земельну ділянку пропорційно площі будівлі, зданій в оренду підприємству. А згідно з умовами договору між орендодавцем та орендарем орендодавець може вимагати від орендаря відшкодування сум земельного податку.

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЕВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 51 (443) від 20- 26 грудня 2003 року;